Hlavní obsah

Oznamovatelé korupce v zaměstnání by měli být chráněni zákonem

Novinky, zpe

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha
Aktualizováno

Lidé, kteří oznámí podezření na protiprávní jednání v zaměstnání (tzv. whistlebloweři), by měli být nově chráněni zákonem. Návrh ministra pro lidská práva Jiřího Chvojky prošel ve středu vládou.

Foto: Petr Horník, Právo

Ministr pro lidská práva Jan Chvojka (ČSSD)

Článek

Koalice se k přijetí legislativního řešení ochrany oznamovatelů korupce, tzv. whistleblowerů, zavázala v programovém prohlášení.

Cílem návrhu zákona je podle důvodové zprávy zajistit zaměstnancům účinnou ochranu v situacích, kdy oznámí podezření na protiprávní jednání a jsou kvůli tomu v zaměstnání postihováni či znevýhodněni.

Problém whistleblowingu se táhne už několik měsíců. Vloni v létě se do křížku dostal někdejší ministr pro lidská práva Jiří Dienstbier se šéfem státní kasy Andrejem Babišem a ministrem spravedlnosti Robertem Pelikánem (oba ANO). Představili totiž svůj návrh nového zákona, Dienstbier je tehdy obviňoval z toho, že mu zasahují do kompetencí.

„Ve Sněmovně je ještě poslanecký návrh. Je to jedna z našich priorit. Byl bych velmi rád, aby se dokázaly protnout ty dva návrhy. Důležité je, abychom tento nástroj použili,” konstatoval vicepremiér Pavel Bělobrádek (KDU-ČSL).

Normu nyní posoudí parlament, potom ji dostane k podpisu prezident.

Reklama

Výběr článků

Načítám