Hlavní obsah

Ostravská ČSSD odvolala z funkce předsedy Lumíra Palyzu

Právo, Pavel Karban

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Ostrava

Delegáti okresní konference ČSSD v Ostravě odvolali v noci na středu předsedu okresního výkonného výboru (OVV) Lumíra Palyzu. Zopakovala se tak situace z 27. listopadu loňského roku. Tehdy byl Palyza také odvolán, ale kvůli pochybením zrušila Ústřední kontrolní komise (ÚKK) ČSSD usnesení tehdejší okresní konference a předsednictvo strany nařídilo její opakování.

Foto: Právo

Odvolaný Lumír Palyza

Článek

Na úterní konferenci dorazilo 195 delegátů. Část z nich se už před jednáním netajila tím, že Palyzu opět odvolají. „Je potřeba vyřešit tu situaci, většina členů nerespektuje Lumíra Palyzu jako předsedu,“ řekl poslanec a místopředseda OVV Adam Rykala a potvrdil, že za novou předsedkyni bude v případě Palyzova odvolání navržena Jana Vajdíková.

Tu zvolili za šéfku ostravské ČSSD už účastníci lednové konference, kterou část členů strany zorganizovala i přes zákaz ústředních vnitrostranických orgánů. Podle ÚKK i předsednictva ČSSD se tak nestala legitimní předsedkyní OVV.   

Návrh na odvolání Palyzy, 11 členů okresního výkonného výboru, jejich náhradníků, pěti členů okresní kontrolní komise a tří členů krajského výkonného výboru padl až po třech hodinách jednání. „Pro krajskou konferenci navrhneme odvolání předsedy krajského výkonného výboru (Miroslava Nováka - pozn. red.),“ uvedl Rykala.

Důvody odvolání stejné 

Důvody pro odvolání byly stejné jako v listopadu. Neuspokojivé výsledky v loňských volbách, neřešení některých problémů v ostravské ČSSD. „Většina místních organizací řeší tuto situaci od podzimu,“ poukázal poslanec.

Hlasování o sčítání hlasů se táhlo. Rozhodnutí o tom, že pro odvolání Palyzy hlasovalo 102 a proti 86 delegátů, padlo až těsně před úterní půlnocí. Palyza to pochopil tak, že většina chce změnu. „Jsem ale velmi zklamán tím, že konferenci řídí někteří lidé, kteří jsou známi z minulosti svými pochybnými vztahy na některé podnikatele v Ostravě. Je to pro mě nepochopitelné,“ nastínil.

Koho tím myslel, neřekl. „Jedna skupina, která získala větší počet hlasů, řízena bůhví odkud, se snaží zbavit lidí, kteří pro sociální demokracii léta pracují, třeba jako úspěšní starostové, a já si myslím, že to není pro ČSSD fér,“ tvrdil Palyza.

Reklama

Související články

Vedení ostravské ČSSD bylo odvoláno

Nejsilnější organizace sociální demokracie v Moravskoslezském kraji se otřásla v základech. Na nedělní konferenci bylo odvoláno celé její vedení v čele...

Výběr článků

Načítám