Hlavní obsah

Prahu 2 uklízejí vězni, práci si mohou udržet i na svobodě

– Praha

Do úklidu ulic v Praze 2 se zapojí vězni z pankrácké a ruzyňské věznice. Další budou v pražské městské části Malešice pomáhat s tříděním svezeného odpadu. Vězeňská služba a městská část se na tom dohodly s úklidovou firmou Komwag.

Prahu 2 uklízejí vězni, práci si mohou udržet i na svoboděVideo: Novinky

 
Článek

Starostka Prahy 2 Jana Černochová (ODS) uvedla, že zaměstnaní vězni budou moci s prací pokračovat i po odpykání svého trestu. „V Komwagu bude pracovat osm odsouzených, je to pilotní projekt. Rádi bychom po jeho vyhodnocení přistoupili k jeho rozšíření," řekla Černochová.

Ředitel firmy Jaroslav Stružka odhadl, že by mohl postupně zaměstnat desítky vězňů například i na údržbu zeleně nebo úklid dětských hřišť.

Čtyři vězni pracují od pondělí jako metaři. Chodí ve skupinkách po dvou, přičemž každou dvojici doprovází další pracovník Komwagu. „Nenastane situace, že by byl odsouzený na ulici sám," zdůraznila Černochová.

Přísný výběr odsouzených

Podle šéfa Vězeňské služby Petra Dohnala byli do projektu vybráni vězni, kteří si odpykávají trest za bagatelní trestnou činnost. Jejich zaměstnání mimo věznici navíc schvaluje odborná komise složená ze speciálních pedagogů či psychologů, kteří všichni musí vyslovit souhlas.

„V minulosti jsme už zaměstnali člověka, který se vrátil z výkonu trestu. Nejprve jako metaře a později dokonce jako řidiče, když se ukázalo, že je poctivý, pilný a pracovitý. Dnes patří k našim nejlepším zaměstnancům," řekl Stružka.

Při zaměstnávání vězňů je pro zaměstnavatele výhodou nižší vyplácená mzda i to, že pokud jeden vězeň onemocní, v práci ho zastoupí jiný. Pracují pět dní v týdnu osm hodin denně. „Jeví se mi to jako normální dobrá práce. Jsem rád, protože z toho můžu hradit škody, který mám, výkon trestu a ještě mi posílají na dceru. Dostaneme také nějaké kapesné,“ řekl jeden z odsouzených, který se podílí na třídění odpadu.

Pomáhají i v jiných městech

Loni našla Vězeňská služba zaměstnání pro 1800 odsouzených. Jejich odpovědnost a pracovní návyky začala podporovat i netradičními projekty, jako je chov domácích zvířat.

Odsouzení pomáhají také při údržbě dalších měst. Například desítka vězňů z rýnovické věznice se nedávno zapojila do odklízení sněhu, když byl vyhlášen kalamitní stav v Jablonci nad Nisou.

Reklama

Výběr článků

Načítám