Hlavní obsah

Spor o židovský hřbitov bude rozplétat Špidla

Právo, Jiří Růžička

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Na způsobu obnovy starého židovského hřbitova ve Studentské ulici v Prostějově se přes opakovaná jednání neshodlo vedení prostějovského magistrátu s Federací židovských obcí a dobročinnou nadací Kolel Damesek Eliezer.

Foto: Jiří Růžička, Právo

Bývalý židovský hřbitov připomíná pomník v parku před gymnáziem a základní školou.

Článek

K dohodě rozhádaných stran by měl pomoci bývalý český premiér Vladimír Špidla, informovala ve čtvrtek primátorka Prostějova Alena Rašková (ČSSD).

Kulturní památka

„Jsme připraveni, že jednání povede Vladimír Špidla, a dojdeme tak k řešení, které bude vyhovovat oběma stranám,“ potvrdil předseda Federace židovských obcí ČR Petr Papoušek.

Nadace Kolel Damesek Eliezer usiluje o rehabilitaci hřbitova, na jehož místě leží ostatky 1924 židovských občanů Prostějova. Někdejší židovský hřbitov ministerstvo kultury přes nesouhlas radnice, která se obávala komplikací například při opravě inženýrských sítí pod těmito pozemky, zařadilo loni na seznam kulturních památek. Letos ministerstvo prohlásilo za kulturní památku i 12 historických náhrobků.

Petice proti

Proti záměru rehabilitace hřbitova vznikla v Prostějově petice, kterou podepsaly přes tři tisíce obyvatel města. S tou se vedení města nejprve ztotožnilo, když se však ukázalo, že se opírá o vizualizaci, jejíž původ byl nejasný, vzalo ji pouze na vědomí.

V petici šlo mimo jiné o to, aby bývalý židovský hřbitov zůstal otevřeným veřejným prostranstvím. Existenci hřbitova, založeného v roce 1801 a zrušeného nacisty v roce 1943, připomíná pomník. Celé prostranství je upraveno jako park, který je v sousedství gymnázia a základní školy. Ke vzdělávacím ústavům vedou parkem přístupové cesty.

Podle Raškové radnice trvá na zachování volného přístupu, zatímco Federace židovských obcí chce pietní místo uzavřít tak, že lidé by plochu museli obcházet.

Reklama

Výběr článků

Načítám