Hlavní obsah

Vlk se nažral a koza zůstala celá, komentoval Šlachta zprávu

Novinky, bja
Praha

Ačkoli bývalý šéf protimafiánského útvaru Robert Šlachta nevěřil, že by sněmovní vyšetřovací komise objasnila všechny okolnosti reorganizace policie, výsledkem je zklamaný. Výsledek je podle jeho názoru něco ve stylu „aby se vlk nažral a koza zůstala”. Zpráva podle něj neodpovídá na žádné otázky týkající se reformy. Pouze si „vyřizuje účty s některými policisty a státními zástupci”.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Bývalý šéf ÚOOZ Robert Šlachta

Článek

Šlachta Novinkám sdělil, že když se obrátil na Sněmovnu s informacemi týkajícími se reorganizace policie, tak nečekal, že by mu ve výsledku osvětlila všechny okolnosti  sloučení protimafiánského a protikorupčního útvaru. To podle něj mohli vědět jenom aktéři. Nicméně výsledná zpráva je pro něj zklamáním.

„To co jsem si přečetl, když byla zpráva zveřejněná, tak musím říct, že něco takového jsem ani já neočekával. Protože ta zpráva na pár stranách, na nichž je zpracována, neodpovídá vůbec na žádné otázky týkající se reorganizace. Ale vypadá to, že si vyřizuje účty s některými policisty a s některými státními zástupci,“ uvedl Šlachta.

Dodal, že ho rozladil již postup komise, kdy se ho při výslechu ptali na otázky, na něž odpovídal materiál, který komisi předtím poskytl.

Otázky zůstávají

„Proč byla tak rychlá? Proč byla ukvapená? Proč byla utajovaná, když ve zprávě komise se říká, že to tak bylo?“ uvedl Šlachta. Komise ve zprávě podle Šlachty přiznala, že k reorganizaci nebyly žádné materiály, ale nezkoumala proč.

„Myslím si, že komise pouze používala informace od pana Tuhého nebo od pana Laubeho. Nebrala vůbec v potaz informace dané naší stranou,“ řekl Šlachta. Závěr komise je podle jeho názoru jednostranný a byl veden k tomu, aby se ”vlk nažral a koza zůstala celá".

K fungování Národní centrála proti organizovanému zločinu, která vznikla sloučením protimafiánského útvaru s protikorupčním, se odmítl vyjadřovat.

Výběr článků

Načítám