Hlavní obsah

Na Ostravsku, Karvinsku a Frýdecko-Místecku vyhlásili regulaci kvůli smogu

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Na Ostravsku, Karvinsku a Frýdecko-Místecku vyhlásili meteorologové ve středu večer stav regulace. Důvodem jsou zhoršené rozptylové podmínky. Vyplývá to z údajů Českého hydrometeorologického ústavu (ČHMÚ).

Foto: Jaroslav Ožana, ČTK

Špatné rozptylové podmínky v Moravskoslezském kraji

Článek

Stav regulace meteorologové vyhlašují v případě, že alespoň na polovině stanic reprezentativních pro dané území překročí dvanáctihodinový klouzavý průměr koncentrací suspendovaných částic PM10 hodnotu 150 mikrogramů na metr krychlový. A navíc nelze následující den očekávat zlepšení situace. Při regulaci některé průmyslové podniky musejí dodržovat regulační opatření včetně omezení výroby.

"Doporučujeme omezit pobyt pod širým nebem a zdržet se zvýšené fyzické zátěže, spojené se zvýšenou frekvencí dýchání. Doporučení platí zejména pro osoby s chronickými dýchacími potížemi, srdečním onemocněním, starší lidi a malé děti," uvedli meteorologové.

Podle nich by lidé měli maximálně omezit také užívání dopravních prostředků se spalovacím motorem a přednostně jezdit veřejnou dopravu, protože emise ze spalovacích motorů se významně podílejí na zvýšených koncentracích polétavého prachu a oxidu dusičitého.

Smog trápí sever Moravy hlavně na podzim a v zimě. Ke znečištěnému ovzduší přispívá nejen průmysl, ale i doprava, topení v domácnostech i škodliviny ze sousedního Polska. V Moravskoslezském kraji je dlouhodobě nejhorší ovzduší v zemi.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám