Hlavní obsah

ŘSD znovu poptává další radary pro úsekové měření na D1

Ředitelství silnic a dálnic (ŘSD) se opět pokouší vysoutěžit systémy pro úsekové měření na dálnici D1. Pět sad radarů za 25 miliónů korun by se v ideálním případě mohlo v provozu objevit během letních prázdnin.

Foto: Jaroslav Soukup, Novinky

Ilustrační foto

Článek

Původně plánovalo ředitelství silnic začít intenzivně měřit na opravených úsecích dálnice D1 na Brno od letošního jara. Předchozí tendr na kamery ale musela organizace začátkem ledna zrušit kvůli problému v zadání zakázky. [celá zpráva]

Prvním úsekem, kde by se od jarního zahájení oprav mělo měřit, je část dálnice mezi Psáři a Souticemi. ŘSD tu chce nasadit kamery, které využívalo loni pro kontrolu rychlosti v úseku mezi Ostrovačicemi a Kývalkou.

Pokud se nyní vypsaná soutěž uskuteční bez odvolání některého z účastníků k Úřadu pro ochranu hospodářské soutěže (ÚOHS), mohly by být další kamery na dálnici D1 osazeny během léta.

Úsekové měření v místech oprav

Mezi Ostrovačicemi a Kývalkou zařízení odhalilo 153 tisíc neukázněných řidičů a podle ministerstva dopravy významně přispělo k uklidnění provozu v opravovaných úsecích. Právě snaha o zpomalení jízdy v těchto úsecích je podle ministerstva hlavním důvodem, proč ředitelství silnic měřicí zařízení nasazuje. Kontrolovat rychlost mimo opravované úseky se nechystá.

Kamery pro úsekové měření umí po projetí automobilu celým měřeným úsekem automaticky vypočítat rychlost vozidla a tyto informace předat policii a příslušným obcím s rozšířenou působností.

Kromě Psářů ministerstvo koncem loňského roku uvažovalo o nasazení radarů na opravovaných úsecích mezi Jihlavou a Velkým Beranovem a mezi Měřínem a Velkým Meziříčím. V současnosti není jasné, kde přesně budou nové kamery instalovány.

Reklama

Související články

Na opravované části D1 bude úsekové měření

Na opravovaném úseku dálnice D1 mezi Ostrovačicemi a Kývalkou bude v sobotu namontováno úsekové měření. Během následujících dvou týdnů by mělo být spuštěno do...

Výběr článků

Načítám