Hlavní obsah

Trestní oznámení vyšetřovací komise k reorganizaci policie míří na GIBS a olomoucké žalobce

Právo, Novinky, ada, nig
Aktualizováno

Vyšetřovatel Generální inspekce bezpečnostní sborů (GIBS) Milan Vaculík a ředitel odboru hospodářské a finanční kriminality olomouckého vrchního státního zastupitelství Petr Šereda. To jsou dva podezřelí, na které podle informací Práva míří trestní oznámení sněmovní vyšetřovací komise, která se přes půl roku zabývala reorganizací policie.

Foto: Petr Horník, Právo

Schůze vyšetřovací komise pro reorganizaci policie.

Článek

V prvním případě se má jednat o zneužití pravomoci úřední osoby, v druhé o nedbalostní trestný čin.

Právě trestní oznámení a návrhy na novely dvou zákonů spolu se závěrečnou zprávou projednají poslanci ve čtvrtek na schůzi dolní komory.

Informaci Novinkám potvrdil předseda sněmovní komise Pavel Blažek (ODS). Podle něj jsou ale trestní oznámení pouze marginální částí zprávy.

Komise navrhne i dvě novely

Reorganizace policejních útvarů vyvolala roztržku mezi koaličními ČSSD a ANO, kritizovali ji i někteří žalobci. Komise se zabývala podezřeními souvisejícími s postupem policejního prezidia, policistů a žalobců.

Komise před dvěma týdny jednomyslně schválila text závěrečné zprávy. V pondělí ještě poslanci jednali o doprovodných usneseních. Kromě podání dvou trestních oznámení navrhnou Sněmovně dvě novely právních předpisů z oblasti trestního práva.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám