Hlavní obsah

Veterináři potvrdili ohnisko ptačí chřipky na Chomutovsku

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Veterináři v úterý potvrdili v pořadí 13. ohnisko ptačí chřipky. Nachází se v Bílencích na Chomutovsku v chovu se 400 kusy drůbeže. Během úterý bude chov vybit, uvedl mluvčí Státní veterinární správy (SVS) Petr Pejchal.

Foto: Pavel Orholz, Právo

Ilustrační foto

Článek

„Chovatel nahlásil úhyn dvou krůt, část chované drůbeže vykazovala typické příznaky nákazy. Dnes okolo poledne by mělo být provedeno utrácení v ohnisku a následně budou vydána nařízení pro uzavřená pásma,” sdělil v úterý Pejchal.

Ptačí chřipka se v ČR objevila na začátku letošního roku asi po deseti letech. Čtyři ohniska jsou v jižních Čechách, čtyři na jižní Moravě a po jednom ve Středočeském, Olomouckém, Libereckém a Moravskoslezském kraji. Úhyny volně žijících ptáků na nemoc byly zaznamenány i v Praze, ve Zlínském a Královéhradeckém kraji, celkem byla nemoc ke konci ledna potvrzená u 31 volně žijících opeřenců.

Naprostá většina ohnisek byla nalezena v malochovech. Výjimkou byl velkochov v Řitovízi u Blatné na Strakonicku, kam se virus zřejmě dostal z podestýlkové slámy, kterou asi kontaminovaly divoké kachny. Firma přišla vybitím 6500 kachen přibližně o 20 tun masa. Celkem se v ČR vybilo již zhruba 20 tisíc ptáků.

Foto: David Ryneš, Mapy.cz

Prokázaná ohniska ptačí chřipky

Ptačí chřipka je rozšířena ve více než 20 evropských státech včetně sousedního Slovenska. Virus typu H5N8 se snadno přenáší mezi ptáky, lidé se jím podle dosavadních poznatků nakazit nemohou. Počet ohnisek v Evropě se blíží 600, nejvíce postiženými státy jsou Maďarsko s 231 ohnisky a Francie se 177 ohnisky.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám