Hlavní obsah

Češi unesení v Libanonu se chtějí se státem soudit o odškodné

Češi unesení v Libanonu se poté, co stát zamítl jejich žádost o odškodné 40 miliónů korun, chtějí soudit. Na svém webu to v úterý uvedl Český rozhlas Radiožurnál, kterému to řekl jeden z unesených, advokát Jan Švarc. Odškodnění chtěli čtyři z pěti Čechů unesených v Libanonu v létě 2015. Tvrdili, že únosu mohly zabránit tajné služby.

Foto: Petr Horník, Právo

Jan Švarc

Článek

Švarc nechtěl komentovat, kolik peněz přesně budou unesení u soudu požadovat, napsal Radiožurnál. Jejich žádostí o odškodnění se dříve odmítlo zabývat ministerstvo financí a zamítla ji ministerstva vnitra, zahraničí a spravedlnosti. Třeba ministerstvo vnitra uvedlo, že zodpovědnost by měli převzít organizátoři cesty, nikoli stát. [celá zpráva]

Advokát Švarc, překladatel Adam Homsi a novináři Miroslav Dobeš a Pavel Kofroň v dřívějších žádostech o odškodnění tvrdili, že stát při řešení únosu selhal. Kdyby podle nich tajné služby lépe spolupracovaly, nemuselo k incidentu dojít. Civilní rozvědka podle nich měla informaci, že se plánuje odveta za zatčení libanonského agenta Alího Fajáda, o jehož vydání Česko požádaly Spojené státy. Švarc byl Fajádovým advokátem.

V den návratu pětice Čechů do vlasti byl z české vazby propuštěn Fajád, jehož USA podezřívaly z napojení na teroristickou organizaci. Ministr obrany Martin Stropnický (ANO) krátce poté médiím potvrdil, že podmínkou propuštění pěti unesených bylo to, aby Česká republika nevydala v Česku zadržovaného Fajáda do Spojených států.

K žádosti o odškodnění se z unesených nepřidal jen vojenský zpravodajec Martin Psík.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám