Hlavní obsah

Bývalý šéf Nemocnice Na Homolce Dbalý má na krku další obžalobu

Právo, Radim Vaculík
Praha
Aktualizováno

Ještě pravomocně neskončil jeden soud a už se někdejší šéf Nemocnice Na Homolce Vladimír Dbalý bude muset chystat na další hlavní líčení. Státní zástupce Zdeněk Matula na něj totiž právě v pondělí podal obžalobu ve druhé větvi případu korupce a údajně zmanipulovaných zakázek v této pražské nemocnici.

Foto: Petr Horník, Právo

Bývalý ředitel Nemocnice Na Homolce Vladimír Dbalý

Článek

„Obžaloba byla podána a doručena k Městskému soudu v Praze,“ sdělil v pondělí Právu Matula.

Kromě Dbalého v této části případu figuruje podle dřívějších informací dalších pět lidí, v médiích se hovořilo například o bývalém poradci ředitele nemocnice Zdeňku Čápovi, dlouholeté účetní špitálu Emilii Bialešové či právníkovi a dvorním advokátovi lobbisty Ivo Rittiga Davidu Michalovi.

Druhá kauza kolem Homolky se týká zakázek na medicínsko-právní a poradenské služby, při nichž prý nemocnici vznikla škoda přesahující 50 miliónů korun.

Policie obvinila Dbalého a dalších pět lidí předloni v dubnu, a to mimo jiné z přijetí úplatku, podplácení, porušení povinnosti při správě cizího majetku, sjednání výhody při zadání veřejné zakázky či pro pletichy ve veřejné soutěži. Obvinění si mezi sebou údajně předali úplatky v celkové výši přes deset miliónů korun.

Neurochirurg Dbalý vedl Homolku od konce roku 2006 do března 2012, kdy ho vystřídal další neurochirurg Michal Šetlík. Před Dbalým nemocnici šéfoval Oldřich Šubrt.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám