Hlavní obsah

Hukvaldy se dohodly s církví. Obec na Lašsku se může dále rozvíjet

Právo, Denisa Doležalová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Spor obce Hukvaldy na Frýdecko-Místecku s ostravsko-opavským biskupstvím o takzvaný Hukvaldský dvůr nakonec dopadl smírem, tudíž proměně obce již nic nebrání. Soud se nekonal, strany se dohodly mimosoudně. Nyní obec i biskupství chystají nové projekty na rekonstrukci historických objektů i jedné z nejstarších českých obor.

Foto: Denisa Doležalová, Právo

Zchátralý a vybydlený hukvaldský arcibiskupský zámeček církev opravila zatím ze strany k silnici. Chce ale v opravách pokračovat.

Článek

„Uzavřeli jsme mimosoudní dohodu a biskupství podalo žádost o stažení žaloby na obec. Teď už jen čekáme, až vše nabude právní moci. Na podzim jsme se dohodli a na prosincovém zastupitelstvu jsme vše odsouhlasili,“ sdělil Právu starosta Hukvald Luděk Bujnošek (Nez.). Dodal, že nakonec došlo ve věci ke kompromisu.

Oprava Hukvaldského dvora

Obec se tak nyní chystá na rekonstrukci zchátralého Hukvaldského dvora. „Jde o budovy bývalého kravína a teletníku. Teď už máme jistotu, že je to konečně naše, že nás už nikdo nenapadne. Takže jsme sestavili pracovní skupinu, která bude řešit, co tam vznikne,“ vysvětloval starosta.

On sám by byl nejraději, kdyby se areál proměnil v nové hukvaldské kulturní centrum.

„Aby tam vzniklo náměstí s kašnou uprostřed, která tam vždy byla a ještě jsou tam její zbytky. A třeba nějaké muzeum, galerie a koncertní místnost. Nabízí se toho spousta, ale jsme teprve na začátku. Musíme vymyslet záměr, ale i kde na to vezmeme peníze. Je pravda, že už nyní máme na koupi areálu několik zájemců,“ upřesnil Bujnošek.

Foto: Denisa Doležalová, Právo

Hukvaldská obora letos v roce 2017 slaví 450 let. Církev opravuje i zeď obory, která je památkou.

Rekonstrukce obory a arcibiskupského zámečku

Ostravsko-opavské biskupství se také tváří po dohodě spokojeně. Získalo totiž od obce zhruba 1,5 hektaru plochy, kterou chce využít pro zázemí rozlehlé hukvaldské obory, již získalo v rámci restitucí.

Jde o jednu z nejstarších obor v Česku, která letos oslaví 450 let od svého vzniku. Biskupství proto na 8. října chystá i oslavy. Zároveň nyní plánuje i opravy obory a hukvaldského arcibiskupského zámečku.

„Projekt na proměnu arcibiskupského zámečku je ve fázi zpracování. Jeho záměrem je budovu zámku i jeho okolí opravit a v části obnovit nějakou expozici. Aby si lidé mohli prohlédnout původní vybavení zámečku. V současnosti je budova dlouhodobě nevyužitá a opravená jen z jedné strany od silnice. Uvnitř je zámeček prázdný, dá se říci vybydlený,“ líčil generální vikář ostravsko-opavského biskupství Martin David.

Foto: Denisa Doležalová, Právo

Hukvaldský arcibiskupský zámeček církev opravila zatím ze strany k silnici. Chce ale v opravách pokračovat.

Podle něj by v zrekonstruovaném objektu mohly probíhat i kulturní a vzdělávací aktivity pro děti a mládež.

„Co se týká obory, tak kromě oslav budeme pokračovat i v její renovaci. Budujeme u vstupu do obory toalety za tři milióny korun. Pokračovat budeme i v opravě památkově chráněné oborní zdi, která už je ve velmi špatném stavu. Vloni jsme do její opravy dali čtyři milióny korun, letos počítáme se stejnou částkou,“ nastínil vikář.

Reklama

Výběr článků

Načítám