Hlavní obsah

Trump je naděje, překonal mediální masáž, znělo ve veřejné diskusi

Právo, Jan Martinek

Vítězství Donalda Trumpa v amerických volbách a hlasování o brexitu je důkazem hlubokých společenských změn. Na lidi už nefungují mediální masáže, shodli se panelisté v diskusi nazvané Naděje na změnu: Trump, Brexit, a co dál?, kterou uspořádal think tank Pravý břeh napojený na ODS.

Foto: Evan Vucci, ČTK/AP

Donald Trump

Článek

„Vidím zde konkrétní naději, že zvítězit nebo prosadit určitý názor i navzdory mediálnímu mainstreamu. Je to zpráva, že lidem nejsou úplně lhostejné tradiční hodnoty a jsou schopni i překonat silnou mediální masáž,“ řekl předseda ODS Petr Fiala.

Podobně mluvil i exministr obrany za ODS a bývalý senátor Alexandr Vondra, který upozornil na to, že Donald Trump měl proti sobě téměř všechna média, a přesto zvítězil. „Pochopil, že dnes se to dělá jinak,“ řekl. Pro politické strany je podle Vondry povinnost Trumpovu kampaň studovat.

„Trump není ani levicový, ani pravicový. Bojuje s establishmentem, a po babišovsku dělá, že není jeho součástí,“ uvedl v debatě šéf zahraničního odboru Hradu Hynek Kmoníček. Zahraniční politika podle něj nebude Trumpovou prioritou. „V zahraniční politice se bude pyšnit spíš tím, co v ní neudělal, nebo zrušil,“ mínil Kmoníček.

Bývalý velvyslanec v USA Michael Žantovský mu oponoval. „To není tak jisté. George W. Bush také vypadal, že bude spíš ‚domácím‘ prezidentem, ale pak přišlo jedenácté září,“ řekl Žantovský. Diskutéři se shodli nad obavou, že Trump se může ve snaze vytvořit v USA pracovní místa vydat cestou protekcionismu. „To by pro naši zemi, závislé na exportu, byla špatná zpráva,“ uvedl Žantovský.

Současná EU nemá perspektivu

Všichni panelisté svorně odmítli myšlenku referenda o vystoupení ČR z EU. „Tohle navrhovat rozhodně nebudeme, je to nerozumná a nerealistická politika,“ řekl Fiala, který se vyslovil pro flexibilní evropskou integraci a navrácení některých pravomocí na národní úroveň. „Jedině tak má EU šanci na přežití. Tak, jak funguje teď, žádnou perspektivu nemá a dopadne špatně,“ prorokoval Fiala.

Podle Žantovského by se Evropská unie měla vrátit před Lisabonskou smlouvu ke smlouvě z Nice. „Tak by se vyřadilo hlasování kvalifikovanou většinou a podobné nedemokratické prvky,“ uvedl Žantovský.

Reklama

Výběr článků

Načítám