Hlavní obsah

Propaganda lunchmeatem: Picněte to na web s nějakým mazaným titulkem

Novinky, Barbora Janáková
Praha

Zveřejněný ceník restaurace U Fleků z roku 1963 na Facebooku Komunistické strany Čech a Moravy (KSČM) s dodatkem, že dříve byl lunchmeat laciný a kvalitnější, má nečekanou dohru. Místopředseda ústředního výboru KSČM pro ideologii, propagandu a mediální činnost Josef Skála totiž Novinkám neřekl pravdu. Zatímco původně tvrdil, že se jedná o názor jednoho ze správců sociálních sítí, nyní se ukázalo, že sám zaúkoloval své podřízené, aby ceník na web a Facebook „picli s nějakým mazaným titulkem a perexem“.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Článek

V pondělí Skála Novinkám tvrdil, že se ho příspěvek na Facebooku KSČM o cenách restaurace U Fleků absolutně netýká. „Včera jsem si povšiml, že tam někdo dal jakýsi jídelní lístek, kde jsou komicky nízké ceny, a psal k tomu jakési čtyři věty,“ uvedl.

Ale v e-mailu, který má redakce k dispozici, přímo své spolupracovníky zveřejněním úkoluje slovy: „Picněte to na web a fcb s nějakým mazaným titulkem a perexem.” V příloze pak zaslal snímky ceníku hospody z roku 1963.

Příspěvek na sociální síti KSČM zasel vítr a sklidil bouři.

Na sociálních sítích se proti příspěvku okamžitě řada lidí ohradila. [celá zpráva]

Novinky se tedy v úterý na Skálu znovu obrátily, proč se k nápadu srovnání současných cen restaurace U Fleků s těmi z roku 1963 nepřiznal. „Těší mě, že takovým detailům věnujete takovou pedantickou, přímo hnidopišskou pozornost. Je to obdivuhodné,“ reagoval na dotaz Novinek Skála.

„Nepopírám, že mi někdo poslal jídelní lístek z roku 1963 a ten jídelní lístek jsem tam těm hochům prostě šoupnul. Oni s tím naložili tak, jak s tím naložili. Že k tomu napsali nějaký svůj komentář, já bych k tomu asi napsal nějaký jiný komentář,” dodal Skála s tím, že doprovodný komentář je názorem jednoho z pracovníků.

Foto: archív KSČM

Místopředseda ústředního výboru KSČM pro ideologii, propagandu a mediální činnost Josef Skála.

Doporučil jsem mu napsat trefný komentář

Na dotaz, proč se nepřiznal hned v pondělí, Skála reagoval slovy: „Je to opravdu tak důležité, že někdo mi ten jídelní lístek poslal a já ho přeposlal svým kolegům? Nezlobte se, ale já si teď právě užívám přímo hurónského smíchu. Protože tímto se skutečně zabýváte? To je opravdu šokující.“

Zopakoval, že trvá na tom, že zveřejněný komentář je dílem jednoho z jeho spolupracovníků, on se prý takto nevyjadřuje.

Na otázku, co očekával, když své kolegy zaúkoloval slovy, aby k tomu připsali nějaký mazaný titulek a perex, řekl: „Ano, doporučil jsem mu napsat nějaký trefný komentář.“

Od smíchu k výhrůžkám soudem...

Zatímco na začátku hovoru Skála zmínil, jak ho mediální zájem baví, později přešel k výhrůžkám soudem. Chtěl znát zdroj informací, přičemž po odmítnutí tohoto sdělení dospěl k závěru, že někdo špehuje jeho soukromou komunikaci s kolegy.

„Já potom, pokud bychom to dotáhli dál, tak možná budu trvat na tom, abyste byla taky... Já nemám ve zvyku někoho tahat po soudech a podobně, ale tohle je poměrně zásadní nehoráznost. Ale někdo musí šmejdit v naší korespondenci, já jsem tu korespondenci neposílal do redakce Novinek ani nikam jinam,“ řekl Skála.

Dodal, že úměrně tomu, jak se z jídelního lístku a lunchmeatu bude stávat aféra, tak on naloží s informací, že někdo šmejdí v jeho soukromí.

Reklama

Výběr článků

Načítám