Hlavní obsah

Poslanci kývli na senátní verzi novely o vinařství. Malí ostrouhají, tvrdí pravice

– Praha
Novinky, zpe, bja

Omezit pančování vína by měla novela zákona o vinařství, která v úterý prošla Sněmovnou. Poslanci kývli na verzi, kterou navrhl Senát. Normu dlouhodobě kritizuje pravicová opozice, podle níž povede k likvidaci malých vinařů.

Foto: Michael Švarc, Novinky

Lisování vína (ilustrační foto)

Článek

Pro senátní verzi hlasovalo 110 ze 148 přítomných poslanců (kdo jak hlasoval, najdete zde). Proti bylo 35 poslanců především z řad opoziční ODS a TOP 09.

„Zákony jsou šité na míru větším firmám, ti malí ostrouhají,“ kritizoval vládní novelu poslanec TOP 09 Herbert Pavera. Šéf topky Miroslav Kalousek zákon označil za produkt oligarchicko-socialistické vlády.

Poslanec Petr Bendl z ODS prohlásil, že pro mnoho majitelů vinoték bude norma znamenat promarněné investice.

Poslanec Jiří Petrů z ČSSD měl jiný názor. Kvůli pančování podle něj stát přijde na daních ročně zhruba o dvě miliardy. „Stojí za to ten zákon přijmout,“ apeloval na kolegy.

Prodloužení lhůt

Kontroverzní novelu zákona o vinařství a vinohradnictví Sněmovně Senát vrátil kvůli prodloužení lhůt.

Vinotéky budou moci doprodat zásoby vína, které aktuálně mají, do konce tohoto roku. Sněmovní verze počítala s tím, že by vinotéky měly na doprodej čas půl roku od platnosti zákona.

Vinotéky a výrobci vína také budou mít půl roku čas na nahlášení své provozovny. Původně na to měli mít pouze dva měsíce.

Pokuta až 50 miliónů

Vláda si od novely slibuje omezení pančování vína. Sudové víno se například nebude moct prodávat jinde než u výrobců nebo dovozců vína. Výrobcem ale bude i ten, kdo si víno nechá vyrobit. Zakazuje se rovněž prodej vína z automatů.

Za pančování vína budou moci být nově uděleny pokuty až 50 miliónů korun, nyní jsou desetinové.

Vinotéky, které mají pouze prodejní místo, budou moci sudové víno prodávat pouze v takzvaných back-in-boxech, tedy v „pytlech v krabici“, které nelze znovu naplnit.

Další novinkou je, že prodejci sudového vína se budou muset zaregistrovat.

Reklama

Výběr článků

Načítám