Hlavní obsah

Vláda promarnila příležitost sjednotit péči o ohrožené děti, přiznala Marksová

– Praha

Současná vláda promarnila příležitost na sjednocení systému péče o ohrožené děti pod jedno ministerstvo. V neděli to připustila ministryně práce Michaela Marksová (ČSSD). Všechny tři resorty, mezi které se v současnosti péče o děti dělí, mají přitom pod sebou právě zástupci sociální demokracie.

Foto: Petr Horník, Právo

Ministryně práce a sociálních věcí Michaela Marksová

Článek

Jde o ministerstva práce (MPSV), zdravotnictví a školství. MPSV má do léta předložit návrh na sjednocení péče, reálná změna již však do konce mandátu současné Poslanecké sněmovny nenastane, reagovala na kritiku bývalého ředitele odboru rodiny na MPSV Miloslava Macely ministryně.

Málo peněz na prevenci

„Svým způsobem ano, já s ním souhlasím, bohužel,” řekla Marksová v diskusním pořadu České televize Otázky Václava Moravce (OVM).

Podle ní jde stále mnohem více peněz do systému ústavní péče než do prevence, aby děti například do pěstounských rodin na přechodnou dobu vůbec nemusely. To je podle ní chyba. Sjednocení problematiky pod jeden resort by podle ní mohlo pomoci k jasnějšímu přerozdělování peněz.

Česko je poslední zemí v Evropě, v níž je možné do dětských domovů posílat děti do tří let.
asociace Dítě a rodina

Podle návrhu, který vláda na podzim loňského roku podpořila, by se děti do domovů a jiných zařízení měly dostávat jen ve výjimečných případech. Postarat by se o ně měla díky pomoci a službám vlastní nebo náhradní rodina.

Kritika za množství dětí v ústavech

Zákaz by měl začít platit postupně. Nejdřív by se týkal dětí do roku, později do tří let a nakonec do sedmi let. Prosadit se měl ale maximálně do šesti let od začátku platnosti normy.

ČR dlouhodobě sklízí kritiku domácích expertů i mezinárodních institucí za vysoký počet dětí v ústavech. Podle vedení asociace Dítě a rodina je Česko poslední zemí v Evropě, v níž je možné do dětských domovů posílat děti do tří let.

Více dětí v pěstounské péči

V roce 2012 tehdejší vláda schválila strategii péče o ohrožené děti. Podle tohoto dokumentu se děti do tří let neměly do ústavů posílat už od roku 2014 a děti do sedmi let od loňska.

V posledních letech vzrostl v Česku počet dětí v pěstounské péči. Na konci roku 2015 jich v rukou pěstounů bylo téměř 14 tisíc, zatímco v roce 2010 to bylo 9662 dětí.

Počet dětí v dětských domovech naopak mírně klesá, v roce 2015 jich bylo 4260, tedy méně než třetina dětí umístěných u pěstounů. Počty dětí v kojeneckých ústavech také dlouhodobě klesají, předloni šlo o 1174 dětí.

Počet dětí v pěstounské péči v ČR:
RokPočet
20109662
201210 505
201513 999
zdroj: OVM

Reklama

Související články

Pěstounské organizace se postavily za Marksovou

Sdružení organizací, které se věnují náhradní rodinné péči, sepsaly prohlášení na podporu ministryně práce a sociálních věcí Michaely Marksové (ČSSD). Ta je...

Výběr článků

Načítám