Hlavní obsah

Protikuřácký zákon prošel senátním výborem pro zdravotnictví beze změn

– Praha
Novinky, bja

Senátní výbor pro zdravotnictví a sociální politiku odsouhlasil ve středu dopoledne protikuřácký zákon ve znění, jakým prošel Sněmovnou. Pro hlasovalo sedm z devíti přítomných členů výboru. Horní komora se bude zabývat zákonem příští týden.

Foto: Petr Horník, Právo

Daniela Filipiová

Článek

Jediný pozměňovací návrh podala senátorka Daniela Filipiová (ODS), která chtěla odložit jeho platnost až na leden 2018.  Ten ovšem nebyl přijat.

Senátorka je přesvědčená, že nejvhodnějším řešením by byly kuřárny, tedy stavebně oddělené místnosti v restauraci, kam by nechodila obsluha. Odmítá tvrzení ministra zdravotnictví Miloslava Ludvíka (ČSSD), že má norma chránit mladistvé.

Není podle ní normální, aby se zakázalo kouření v restauracích a zároveň lidé dál mohli holdovat nikotinu v autě, kde jsou děti. Skupiny lidí před barem nebo restaurací podle jejích slov také nedávají dětem a mladistvým dobrý vzor.

Jak poznat opilého hosta?

Spor také vyvolala otázka, zda hostinský může nalít člověku, který vypadá zjevně opilý. Podle Filipiové totiž výčepní není prorok či stalker, aby věděl, zda je člověk opilý, případně zda chce pod vlivem alkoholu ještě řídit vůz.

„Sankce mají být pro fyzické osoby takové, že ten člověk skončí. Další tlak na to, aby podnikatelé byli zlikvidováni. Je to neuvěřitelné, absurdní a pokrytecké,” řekla Filipiová.

Její argument záhy vyvrátil senátor Jan Žaloudík (ČSSD). Podle něj v každé české komedii je postava zjevně opilého člověka, který národ baví. Proto by prý hostinský neměl mít problém poznat zjevně nalitého člověka, když je to součástí naší kultury.

Protikuřácký zákon již schválila Sněmovna, ve stejném znění prošel i výborem pro veřejnou správu. Horní parlamentní komora se jím definitivně bude zabývat příští středu, tedy 18. ledna. Předloha počítá s tím, že zákaz kouření v restauracích platil od letošního 31. května.

Reklama

Výběr článků

Načítám