Hlavní obsah

Vláda se přihlásila k hodnotám Charty 77

– Praha
Novinky, zpe

Vláda nemůže být úspěšná, pokud svá rozhodnutí nebude poměřovat s hodnotami, které představuje Charta 77. To je část prohlášení, ke kterému se na svém pondělním zasedání přihlásil kabinet premiéra Bohuslava Sobotky (ČSSD).

Foto: Kateřina Šulová, ČTK

Předseda vlády Bohuslav Sobotka na pondělní schůzi vlády

Článek

Česká republika si letos v lednu připomíná čtyřicetileté výročí vzniku Charty 77. Kabinet se v rámci toho přihlásil k odkazu lidskoprávní iniciativy.

„Vláda si dnes připomněla odvahu signatářů Prohlášení Charty 77, kteří nenechali normalizační režim zadusit jejich morální standardy a vyslovili se pro obhajobu lidských a občanských práv v tehdejším Československu,“ uvedl premiér Sobotka.

Text hodnotí současné demokratické státní zřízení, které podle vlády jistě není dokonalé a bezchybné. „Ale právě jeho pevné hodnotové zakotvení, jakož i dosavadní více než čtvrtstoletí demokratického vývoje, jsou významnou zárukou toho, že stát bude i nadále prosazovat respekt k lidským a občanským právům a k lidské důstojnosti,“ stojí v dokumentu.

Síla proměňovat svět

Ministři jsou prý přesvědčeni, že bez odvážných postojů, vytrvalého úsilí a utrpení signatářů by ČR musela k dnešní podobě státu projít mnohem obtížnější cestu. Charta podle nich navždy zůstane připomínkou „odhodlaného občanského postoje, který i za cenu obětí má sílu proměňovat svět.“

V prohlášení se rovněž píše, že kabinet by měl svá rozhodnutí srovnávat s hodnotami Charty. „Nemůže být úspěšná a prospěšná taková vláda, která by těmito hodnotami nepoměřovala svou činnost, svá rozhodnutí a své politické vize,“ konstatovala vláda.

Celé prohlášení kabinetu naleznete zde.

Čtyřicáté výročí vzniku Charty připomněl Ústav pro studium totalitních režimů výstavami i kampaní na Twitteru. Signatáři a disidenti se sešli v pražské Lucerně. Filosof a bývalý poslanec a senátor Daniel Kroupa na setkání kritizoval Sobotkův kabinet za to, že se odklonil od prosazování lidskoprávní agendy.

Anketa

Podporujete hlavní myšlenku Charty 77, tedy "zasazovat se o respektování občanských a lidských práv v naší zemi i ve světě"?
Ano
36,5 %
Ne
63,5 %
Celkem hlasovalo 1420 čtenářů.

Reklama

Související články

Při výuce o Chartě 77 mají učitelé volnost

Učitelé mají volnost, jak budou seznamovat žáky s Chartou 77. Rámcové vzdělávací programy totiž neobsahují podrobnosti, jaká konkrétní témata se mají vyučovat....

Před 40 lety byla založena Charta 77

Svoboda projevu, svoboda náboženství, dodržování lidských práv. Principy, po kterých před čtyřiceti lety v tehdejší Československé socialistické republice...

Výběr článků

Načítám