Hlavní obsah

V noci bylo až mínus 34,6 stupně. Teplotní rekordy padly, mrznout bude dál

Aktualizováno

Slíbené silné mrazy dorazily do Česka. Podle údajů Českého hydrometeorologického ústavu byla (ČHMÚ)v noci na sobotu naměřena nejnižší teplota na šumavské Rokytské slati, kde bylo minus 34,6 stupňů Celsia. Šlo o dosud největší mráz této zimy. Teplotní rekordy platné pro sedmý lednový den padly asi na deseti procentech stanic, které měří třicet a více let.

Foto: Michaela Rehle, Reuters

Ilustrační foto

Článek

Už v pátek vydali meteorologové varování před silnými mrazy, kde upozorňovali na příliv arktického vzduchu do Česka. Na severovýchodě republiky se bude chladný vzduch podle nich udržovat i v dalších dnech. Teploty v noci by se tak i nadále měly udržovat pod hranicí -12 stupňů Celsia. [celá zpráva]

Hranici minus 30 stupňů evidovali v sobotu meteorologové nejen na Rokytské slati, ale také na dalších místech Šumavy. ČTK to řekla Miloslava Starostová z českobudějovického hydrometeorologického ústavu.

Třicetistupňový mráz byl také například na stanici Perla poblíž Kvildy na Prachaticku nebo na Březníku u Modravy na Klatovsku, kde se teplota dostala na minus 33,8 stupně.

„Teploty klesaly nízko i ve velkých městech. Například Olomouc měla téměř minus 21 stupňů a v Šumperku teplota klesla až na minus 25 stupňů Celsia," doplnil Martin Tomáš z ČHMÚ v Plzni.

Velký mráz ráno panoval na šumavském Březníku, kde bylo minus 33,8 stupně Celsia, nebo na Jezerní slati, kde se teploměr zastavil až na minus 33 stupních pod nulou.  Velmi chladno bylo i na Rolavě v Krušných horách, kde meteorologové naměřili minus 30,9 stupně.

O pouhou desetinu stupně teplejší ráno prožili obyvatelé Hliniště na Prachaticku a minus 30,5 stupně měli po ránu ve Volarech. Seznam lokalit s nejsilnějším mrazem uzavírala Horská Kvilda, kde bylo po ránu minus 30,1 stupně Celsia.

Silné mrazy evidovali meteorologové v celém Jihočeském kraji. V Černé v Pošumaví bylo například minus 22 stupňů Celsia. „V noci na neděli bude opět mrznout, ale takových extrémních hodnot už teploty dosahovat nebudou,” uvedla Starostová.

Způsobí to oblačnost a sněžení, což bude rozdíl oproti jasné noci na sobotu.

Na silnicích zůstává sníh

Na severu Čech bylo nejmrazivěji v osadě Jizerka v Jizerských horách, k ránu tam teplota klesla k minus 27 stupňům, na rašeliništi k minus 30 a u hydrologické stanice bylo minus 30,1 stupně Celsia, vyplývá z údajů Českého hydrometeorologického ústavu.

Na silnicích na severu Čech je často sníh, některé by mohly namrzat. Silnice v Libereckém a Ústeckém kraji jsou sjízdné se zvýšenou opatrností.

Uzavřená zůstává pro nákladní dopravu nad šest tun silnice třetí třídy z Mníšku do Raspenavy přes Oldřichovské sedlo na Liberecku. „Je tam najetá vrstva sněhu, která je pro nákladní vozy nesjízdná,” uvedl Petr Šén, ředitel společnosti Silnice LK, jež má zimní údržbu krajských silnic v kraji na starost.

Foto: Petr David Josek, ČTK/AP

Ranní zima v Praze.

Ujetá vrstva sněhu je na severu Čech na silnicích nižších tříd v horských oblastech, místy jsou sněhové jazyky, návěje. Rozbředlý sníh je místy na hlavních tazích na Jablonecku a Semilsku. Na silnici 35 z Liberce do Turnova jsou místy zmrazky, opatrní by ale měli být motoristé i na dalších místech. Mokré silnice mohou namrzat.

Vozovky na Vysočině jsou v sobotu sjízdné pouze se zvýšenou opatrností. V regionu silně mrzne a na některých místech se po ránu vyskytují sněhové přeháňky. Sjízdná jen se zvýšenou opatrností je rovněž dálnice D1 v úseku od 45. do 94. kilometru. Vyplývá to z aktuálních informací dispečinku správy a údržby silnic na Vysočině.

Foto: Václav Pancer, ČTK

Na lipenské přehradě začala 6. ledna úprava bruslařské dráhy. Dobrovolníci pomocí rolby shrnují sníh, aby led mohl více sílit. Momentálně má tloušťku 12 centimetrů. Pro bezpečnost, při níž lze bez obav po přehradě bruslit, musí mít led sílu 18 centimetrů.

Silnice na Šumpersku a na Jesenicku pokrývá rozbředlý sníh po chemickém ošetření nebo ujetá sněhová vrstva ošetřená posypem. Na rozbředlý sníh, sněhovou kaši či na sněhové jazyky ale narazí i řidiči v ostatních částech Olomouckého kraje. Cesty jsou tak sjízdné jen se zvýšenou opatrností, vyplývá z údajů Ředitelství silnic a dálnic ČR.

Na mnoha úsecích silnic na východě Čech zůstává i v sobotu ležet sníh. Řidiči se většinou setkají se zbytky po pluhování, na menších komunikacích s uježděnou sněhovou vrstvou. Všechny silnice jsou s opatrností sjízdné, zjistila ČTK z údajů krajských silničářů.

Opatrní by měli být motoristé zvláště na Pardubicku i v regionu Lanškrounu, Holic a Žamberku, kde místy zůstává na vozovkách zledovatělá vrstva sněhu. Na Královéhradecku a Jičínsku jsou místy na vozovkách zmrzlé plotny, umrzlý sníh je i na menších silnících na Trutnovsku a Náchodsku.

Foto: Radek Petrášek, ČTK

Vydatné sněžení výrazně zlepšilo podmínky pro lyžování v Libereckém kraji. Na snímku z 5. ledna je lyžařský areál Ještěd.

V Moravskoslezském kraji přestalo sněžit, ustal i silný vítr. Sněhové jazyky se tvoří na Bruntálsku. V regionu jsou všechny silnice sjízdné, místy se zvýšenou opatrností.

Všechny silnice v Karlovarském kraji jsou vymrzlé a suché, se zvýšenou opatrností sjízdné. Vítr není, teploty se v celém regionu pohybují pod minus deseti stupni, místy na Karlovarsku pod minus 20 stupni Celsia. Policie nehlásí žádné větší nehody nebo problémy.

Stejně tak v Plzeňském kraji se situace na silnicích po čtvrtečních problémech se sněhovými jazyky, větrem a ledovkou uklidnila. Všechny komunikace jsou se zvýšenou opatrností sjízdné. Vítr moc nefouká, teploty se v celém regionu pohybují pod minus deseti stupni, místy, na Tachovsku a na Klatovsku, pod minus 20 stupni Celsia. Vozovky jsou všude vymrzlé a suché, nikde nejsou vlhké, protože sůl už nezabírá, řekl ČTK dispečer správy silnic Jiří Slapnička.

Anketa

Snažíte se při velkých mrazech omezit pohyb venku?
Ano
72,7 %
Ne
27,3 %
Celkem hlasovalo 4739 čtenářů.

Reklama

Výběr článků

Načítám