Hlavní obsah

Vítr se ještě neutiší. Sněhové jazyky a závěje hrozí až do pátku, varovali meteorologové

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Meteorologové ve čtvrtek dopoledne upravili a prodloužili výstrahu před tvorbou sněhových jazyků a závějí. V horských oblastech a na Vysočině varování platí až do pátku.

Sníh na řadě míst Česka komplikoval dopravuVideo: Vladislav Prouza, Rudolf Voleman, Pavel Karban, Aleš Fuksa, Právo

 
Článek

„Na většině území leží prachový sníh a v kombinaci s čerstvým větrem, který bude v Čechách postupně slábnout, se budou místy tvořit sněhové jazyky, na horách v polohách nad 700 metrů nad mořem závěje,” upozornil český hydrometeorologický ústav (ČHMÚ).

Kolem tlakové níže k nám v příštích dnech bude proudit studený vzduch od severu, přičemž teploty budou klesat až k -20 stupňům Celsia. [celá zpráva]

Lidé by se neměli vydávat do hřebenových partií hor a řidiči by při cestách do hor neměli zapomenout na sněhové řetězy, nářadí k případnému vyproštění zapadlého vozu, teplé oblečení i zásobu potravin a nápojů pro případ uvíznutí na cestě.

BEZ KOMENTÁŘE: Řidič ve sněhové přeháňce boural na Praze-západVideo: Novinky

Pro příhraniční okresy Jihočeského, Plzeňského a Karlovarského kraje platí výstraha do pátečních 9 hodin, pro další kraje s výjimkou Prahy a Jihomoravského až do 18 hodin.

Na horách hrozí laviny

Na hřebenech Krkonoš napadlo za poslední dny okolo 80 až 100 centimetrů nového sněhu, a proto tam platí 3. stupeň lavinového nebezpečí. „Sníh napadl na zledovatělý terén. Sněhová pokrývka vykazuje malou stabilitu. Hrozí možnost pádu lavin z nového a navátého sněhu a lavin deskových,” varovala horská služba. V Jeseníkách platí druhý stupeň.

V Krkonoších je kvůli množství sněhu i značné riziko pádu větví či stromů.

Na Královéhradecku přestalo sněžit po čtvrtečním poledni. Řadu silničních úseků v nížinách se cestářům podařilo opět zprovoznit až během dne.

„Nyní už je všechno opět otevřeno. Myslím, že dané limity úpravy silnic tři hodiny pro jedničky, šest hodin pro dvojky a dvanáct pro trojky jsme splnili,” uvedl náměstek ředitele Správy a údržby silnic Královéhradeckého kraje Přemysl Noháček.

Reklama

Výběr článků

Načítám