Hlavní obsah

Meteorologové varovali před ledovkou a náledím. Opět

• Aktualizováno
Novinky, mif

Na většině území Česka se bude během neděle tvořit ledovka. Ta bude komplikovat dopravu večer a s největší pravděpodobností také v pondělí ráno. Zmrazky a náledí budou ohrožovat také chodce, varoval v neděli ráno Český hydrometeorologický ústav (ČHMÚ).

Foto: Jiří Falout, Právo

Ilustrační foto

Článek

„V neděli bude od severu postupovat přes naše území tlaková níže ve vyšších vrstvách atmosféry. V noci na pondělí bude počasí u nás ovlivňovat tlaková výše nad střední a jihovýchodní Evropou,“ uvedli meteorologové.

Srážky se budou v neděli vyskytovat na většině území. „Předpokládáme, že zejména v Čechách a na jihozápadě Moravy se bude jednat o déšť se sněhem nebo déšť, který bude při teplotách slabě pod 0 °C vytvářet ledovku,“ stojí ve varování ČHMÚ.

Teploty pod nulou

„Na severní Moravě a ve Slezsku budou převažovat spíše sněhové srážky, takže nebezpečí tvorby ledovky zde bude nižší. Vzhledem k tomu, že se bude během dne teplotní inverze rozrušovat, bude pravděpodobnost tvorby ledovky klesat i v Čechách a na jižní Moravě,“ podotkli meteorologové.

Teploty v noci na pondělí budou klesat až ke hranici -3 °C, kvůli čemuž se místy bude tvořit náledí nebo zmrazky. „Opět lze očekávat jeho četnější tvorbu v Čechách a na jihozápadě Moravy,“ uzavřeli meteorologové.

Kvůli ledovce by měli být obezřetní chodci i řidiči, neošetřené komunikace totiž budou velmi kluzké.

Výstraha přišla už v sobotu. Zbytečně

Výstrahu před ledovkou úřad vydal již v sobotu dopoledne. [celá zpráva]

Přesto si jejich varování řidiči nevzali příliš k srdci. O nedělního rána totiž došlo hned k několika hromadným nehodám. Ty nejvážnější se staly na dálnici D1 a přišli při nich o život dva lidé. [celá zpráva]

Reklama

Výběr článků

Načítám