Hlavní obsah

Vánoce na sněhu nebudou. Chumelit nezačne ani na začátku roku

Novinky,

Vánoce nebudou teplé, ale bílé také ne. Podle měsíčního výhledu hydrometeorologického ústavu, který byl zveřejněn v sobotu, sice budou teploty průměrné, ovšem srážky budou v celém sledovaném období podprůměrné a nejméně pravděpodobné jsou v příštím týdnu a na začátku ledna.

Foto: Jaroslav Soukup, Novinky

Ilustrační foto

Článek

Teploty se budou po celou dobu pohybovat s šedesátiprocentní pravděpodobností v okolí průměru, který v daném období činí -1,3 stupně Celsia. V příštím týdnu se očekávají nejnižší noční teploty mezi -4 a -1 stupněm Celsia, nejvyšší denní pak těsně nad nulou.

Přijde tradiční novoroční ochlazení, nejchladnější má být první lednový týden, kdy se čekají podprůměrné teploty.

Sníh nepřibude

Srážky budou ve sledovaném období kvůli inverzím podprůměrné. V nadcházejícím týdnu se slabé sněžení nebo sníh s deštěm čekají jen v pondělí a v pátek.

Ani do konce roku se situace příliš nezmění, poslední letošní týden sice nemá být tak extrémně suchý, má být s padesátiprocentní pravděpodobností průměrný a se čtyřicetiprocentní podprůměrný, ale v prvním lednovém týdnu se čekají opět podprůměrné srážky. Zřejmě tak nenapadne obvyklý srážkový průměr, který v daném období činí 43 mm.

Nejteplejší byl v daném období přelom roku 2006 a 2007 s teplotou 3,5 stupně, nejchladnější pak na přelomu let 1962 a 1963 s teplotou - 7,6 stupně Celsia.

Anketa

Věříte meteorologům, že letošní Vánoce nebudou bílé?
Ano
67,4 %
Ne
32,6 %
Celkem hlasovalo 2671 čtenářů.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám