Hlavní obsah

Klaus si postěžoval, že Češi změnu nechtějí a jen tradičně brblají u televize

V české společnosti není podle bývalého prezidenta Václava Klause za současné situace poptávka po zásadnější změně, jakou představovalo například letošní referendum o vystoupení Velké Británie z EU či zvolení Donalda Trumpa americkým prezidentem.

Foto: Petr Horník, Právo

Václav Klaus

Článek

Klaus ve čtvrtek vystoupil na konferenci Euro Business Breakfast a krom toho, že lidé vlastně o zásadnější změnu nestojí, připomněl i to, že ji podle něj ani žádný z politických subjektů nenabízí.

„Nic mimořádně špatného ani nic mimořádně dobrého se u nás neděje," řekl Klaus. „Žijeme v relativně klidné a úspěšné době, není poptávka po změně,” uvedl.

Vnímá pouze „tradiční české brblání”, ale lidé jsou se situací podle něj obecně spokojeni.

Jednoduché recepty se vyčerpaly

„Chybí poptávka, ale já myslím, že chybí i ona nabídka. Nevím, kdo by tuto změnu byl schopen provést, která politická síla. Nevím, na základě jakého masově sdíleného hesla by byla tato změna vedena, protože jasné, jednoduché, lidem srozumitelné recepty v postpolitickém, postdemokratickém, postnacionálním evropském prostoru se už vyčerpaly,” řekl Klaus.

Bývalý prezident řekl, že nedokáže posoudit, zda se do budoucna zrodí v Česku nějaká síla, která „zvedne mlčící většinu od televizí”.

Související téma:

Foto: Milan Malíček, Právo

Bývalý prezident Václav Klaus

O svém možném návratu do politiky spekulovat nechtěl.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám