Hlavní obsah

Místo pokuty 296 miliónů má Ústí zaplatit za rekonstrukci muzea jen zlomek

Ústí nad Labem

Ministerstvo financí snížilo Ústí nad Labem sankci za rekonstrukci muzea na 6,5 milionu korun, původně vyměřená pokuta za chybu v tomto v evropském projektu byla 296 milionů korun. Zastupitelé v pondělí schválili rozpočtové opatření, na jehož základě město sníženou pokutu zaplatí.

Foto: Profimedia.cz

Rekonstrukce muzea v Ústí nad Labem.

Článek

Původní pokutu vyměřil městu úřad regionálního operačního programu (ROP) Severozápad loni v květnu. Radnici v projektu vytýkal mimo jiné to, že po uchazečích o zakázku chtěla potvrzení bezdlužnosti.

Primátorka Věra Nechybová (nez.) řekla, že za snížením pokuty je řada jednání a argumentování. Původně vyměřenou sankci radnice považovala za příliš přísnou. „Domníváme se, že za pochybení, která byla v rámci projektu zjištěna, byla sankce opravdu nepřiměřená,” řekla Nechybová.

I po zaplacení pokuty se město může proti jejímu udělení bránit podáním žaloby. Tak už to dělalo v případě jiných sankcí. Zda to udělá i v případě muzea, zatím není jasné. „Můj názor je takový, že pokud se rozhodneme jít jednou cestou, tak bychom se jí měli vydat i teď. Ale je to věc názoru celého vedení města nebo rady,” doplnila Nechybová.

Rekonstrukce muzea stála 447 milionů korun, evropská dotace činila 336,5 milionu. Případem rekonstrukce se zabývala i policie. Dospěla k závěru, že zakázka byla předražená o 53 milionů korun. Nikoho ale neobvinila, protože nedohledala, jak o ní hlasovali někdejší zastupitelé, a případ odložila.

Krajské město platilo pokuty za chyby v evropských projektech opakovaně. Například za projekt městských sadů má radnice platit 2,5 milionu korun a za bourání sektorového centra 7,9 milionu. Odvolací úřady výrazně snížily i pokutu kvůli opravě sídliště Mojžíř. Z původně vyměřených 116 milionů korun za IPRM (Integrovaný operační program) Mojžíř má zaplatit jen 7,3 milionu.

Reklama

Výběr článků

Načítám