Hlavní obsah

Lyžařská střediska jedou naplno

Mrazivé počasí minulých dní pomohlo provozovatelům lyžařských areálů. Lyžuje se v celé republice, jen v Ústeckém kraji se startem sezóny vyčkávali.

Foto: Pavel Orholz, Právo

Lyžování ve Skiareálu Lipno. Ilustrační foto

Článek

Deset kilometrů sjezdovek připravil na víkend SkiResort Černá hora-Pec. Vlekaři největší lyžařské arény Česka počítají v Janských Lázních s provozem nejrychlejší lanovky střediska, vyhřívané šestisedačky Hofmanky expres, a přes kopec v Peci pod Sněžkou se čtyřsedačkou Zahrádky expres.

Pátečním večerním lyžováním začne sezóna v Mladých Bucích u Trutnova. Sezónu spouští v pátek ráno i Harrachov. Oficiálně začíná v sobotu sezóna ve Špindlerově Mlýně. Krkonoše nabízejí možnost lyžování ještě v Malé Úpě na nejvýše položené sjezdovce Česka. Říčky v Orlických horách doplní o víkendu Deštné, kde počítají s provozem sedačkové lanovky a sjezdovek Sportovní a Turistická v areálu Marta I.

Zatím skvělá sezóna

V největším lyžařském areálu v Krušných horách na Klínovci (1244 m) je 50 až 80 centimetrů sněhu a v provozu jsou lanovky CineStar a Dámská, upravené jsou sjezdovky Pařezovka a Dámská. Od soboty mají přibýt ještě lanovka Suzuki a sjezdovka Přemostěná.

Na hřebeni Klínovce na Neklidu u Božího Daru pojede o víkendu vlek Hranice a v provozu bude pravá přilehlá sjezdovka.

V lyžařském areálu v Potůčkách otvírají sjezdovku v pátek večerním lyžováním. Na Plešivci (1028 m) rozjedou o víkendu jeden vlek a v provozu bude nejdelší, 1,8 km dlouhá sjezdovka. Od pátku se bude lyžovat také v západní části Krušných hor v Bublavě na Sokolovsku. V provozu tam budou vysněžené sjezdovky Malý a Střední Bleiberg a dětský park.

V šumavských areálech přibývají díky mrazům nové sjezdovky. Ve Skiareálu Lipno, na Zadově, ale i na rakouské straně hranic v Hochfichtu běží zasněžovací systémy naplno. Přírodní sníh zatím schází.

„Zažíváme nejlepší sezónu za posledních šest let a tomu bude odpovídat i tento víkend. Díky mrazům a investicím do zasněžovacího systému se nám daří otevírat nové tratě v rekordním čase. V sobotu tedy vyrazí lyžaři už na šest kilometrů sjezdovek,“ upozornil návštěvníky šéf Skiareálu Lipno Petr Dušek.

Tratě přibývají i v lyžařském areálu Zadov. „Zatím mohou lyžaři na Pucalku, na Kobylu a v dalších dnech by měla přibýt sjezdovka U Můstků. V noci běží naplno sněžná děla,“ konstatoval vedoucí provozu areálu na Zadově Petr Vondraš.

Na kilometry tratí se vydávají lyžaři i v areálu na Hochfichtu. „Je tu otevřena dva kilometry dlouhá FIS sjezdovka Standartabfahrt a dětský Fichtl Kids Park. Ve čtvrtek areál otevřel i sjezdovky Reischelbergabfahrt, Rehbergabfahrt a Wenzelwiese,“ uvedl Martin Řezáč, který mediálně zastupuje rakouské příhraniční lyžařské areály.

Výjimkou je Telnice

Více sjezdovek než v uplynulých dnech budou mít o víkendu lyžaři k dispozici v největším lyžařském areálu na české straně Šumavy – železnorudském Špičáku. K první sjezdovce, která je v provozu od minulého týdne, přibude rodinný svah Spodní Šance.

Otevřít chtějí i středočeská lyžařská střediska, sjezdovky chystají otevřít o tomto víkendu. Na Monínci u Sedlce-Prčice na Příbramsku se ale lyžuje už od 17. listopadu. Skiareál Kvasejovice hlásí technické problémy a otevře nejdříve 17. prosince.

V Ústeckém kraji zatím v lyžařských střediscích zimní sezóna neodstartovala. Výjimkou je areál Telnice, kde budou o víkendu jezdit dva vleky, ale jen u dětských tratí. Se startem zimní sezóny počítají například v areálu Klíny na Mostecku v sobotu 16. prosince.

V Jeseníkách budou moci vyrazit lyžaři o víkendu do areálu v Branné, kde se ve čtvrtek opět rozjely vleky. Zastavit by se už neměly do konce sezóny. „Máme tu již první lyžařský kurz. V areálu leží zhruba čtyřicet centimetrů sněhu,“ uvedl provozovatel areálu Rostislav Procházka.

Příznivci sjezdového lyžování budou moci o víkendu vyrazit i na Červenohorské sedlo, kde budou v provozu od soboty dvě sjezdovky, sezónu zahájí i lyžařský areál v Koutech nad Desnou. Běžkaři se budou moci vydat například z Ovčárny na Praděd a Švýcárnu nebo na Červenohorské sedlo a Vřesovou studánku.

Vleky se v sobotu rozjedou na hlavní sjezdovce Razula a také na rodinné sjezdovce Horal ve Skiareálu Razula ve Velkých Karlovicích na Vsetínsku. Díky příznivým podmínkám startuje sezóna téměř o měsíc dřív než minulou zimu.

Mráz pomohl

Velké Karlovice mají sníh od konce minulého týdne. Během dvou dnů napadlo až půl metru sněhu, díky čemuž jsou již v provozu běžkařské stopy. Na moravskoslezské straně Beskyd se lyžuje ve Skiareálu Bílá. Zimy si užijí nejen lyžaři na sjezdovkách, ale i běžkaři, jejich trasy ale nejsou zcela ideální.

Běžkařské tratě v délce až 11 km jsou v provozu také ve Skiareálu Pustevny. Poprvé v sobotu se v této zimní sezóně otevře Skiareál Mezivodí. „Zatím bude jenom denní lyžování, v provozu budou dvě nejdelší sjezdovky,“ upřesnil provozovatel areálu Zbyněk Žák s tím, že na sjezdovkách leží zhruba 60 cm technického i přírodního sněhu.

Lyžuje se i na jihu Moravy – lyžařský areál v Němčičkách na Břeclavsku o víkendu zahájil sezónu, ve čtvrtek se začalo lyžovat i v Olešnici na Blanensku. Sníh na jihu Moravy není, mrazivé počasí však umožnilo sjezdovky zasněžit technickým sněhem. ČTK to ve čtvrtek zjistila od provozovatelů středisek.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám