Hlavní obsah

Policejní prezident znovu svědčil před sněmovní komisí, všechny rozpory vysvětlil

– Praha • Aktualizováno
Novinky, bja

Sněmovní vyšetřovací komise ve čtvrtek po třinácté zasedla. Vyslechla policejního prezidenta Tomáše Tuhého. Po něm před poslance předstoupil olomoucký vrchní zástupce Ivo Ištvan. Na pořadu dne je také exnáměstek policejního prezidia Zdeněk Laube. Krátce před druhou se poslanci sešli i se šéfem inspekce Michalem Murínem. Vysvětlil jim, proč je chce zbavit mlčenlivosti v kauze vyšetřování úniku informací ze spisu.

Foto: Petr Horník, Právo

Schůze vyšetřovací komise pro reorganizaci policie

Článek

Tuhý před komisí svědčil již podruhé. Pozvali si ho, aby dovysvětlil některé nejasnosti, jež vyvstaly z výpovědí dalších svědků. Podle předsedy komise Pavla Blažka (ODS) se mu povedlo vysvětlit všechny rozpory. „Otázky mě nezaskočily, protože jsem si myslel, že je důležité se ještě k některým věcem vrátit,” uvedl Tuhý na tiskové konferenci. Přiznal, že policii čekají od počátku nového roku změny, které ale zatím nechtěl upřesnit.

Nemohl zodpovědět pouze otázky týkající se brutálního úniku informací, které se podle bývalého šéfa ostravské expozitury Útvaru pro odhalování organizovaného zločinu  (ÚOOZ) Jiřího Komárka dopustil. Celou věc totiž nyní šetří orgány činné v trestním řízení. Komise přitom při svém předposledním jednání 10. listopadu při výslechu vyšetřovatele z GIBS Milana Vaculíka zjistila, že došlo k dezinformaci, kterou média převzala. Údajně varovnou SMS totiž neposlal někdo z okolí Tuhého vyšetřovanému podnikateli, ale naopak podnikatel poslal zprávu někomu z okolí Tuhého.

Komise se také sešla se šéfem Generální inspekce bezpečnostních sborů (GIBS) Murínem. „Chtěli vysvětlení k situaci, o které již asi hovořil předseda komise Blažek. Jedná se o v úvahu přicházející výslechy členů poslanecké komise,” řekl Murín s tím, že dále to nemůže komentovat, protože GIBS jedná z pokynu dozorující státní zástupkyně Bradáčové.

GIBS chce poslance zbavit mlčenlivosti

Poslanci Murína pozvali, aby jim vysvětlil, proč chce její členy zprostit mlčenlivosti. Podle Blažka jim totiž nebylo jasné, zda se to týká jejich možného výslechu, nebo zda mají být zbaveni mlčenlivosti kvůli zpřístupnění některých písemností. Ze stejného důvodu pozvali na čtvrtek i vrchní státní zástupkyni Lenku Bradáčovou.

„Dívejme se na to ze dvou úhlů. První úhel je toto vyšetřování, které vede tato žena. A já s tím problém nemám. Problém je jiný, a to, že je to precedens. Takže Sněmovna se bude muset do budoucna zamyslet nad těmi případy, kdy zřídí nějakou komisi, jestli je správné a systémové, aby ještě někdo vyšetřoval tu komisi, zvlášť v době, kdy ještě funguje. To je druhý úhel pohledu,”  řekl Novinkám Blažek.

Dodal, že rád napomůže vyšetřování, které má za úkol zjistit, kdo vynáší informace ze spisu. Podobně reagoval i další člen komise Martin Lank (Úsvit).

Foto: Petr Hloušek, Právo

Policejní prezident Tomáš Tuhý

Kontroverzní reorganizace

Vyšetřovací komise má za cíl vyšetřit okolnosti sloučení protimafiánského a protikorupčního útvaru, k němuž došlo na počátku srpna letošního roku. Spojení obou útvarů kritizoval například někdejší šéf Útvaru pro odhalování organizovaného zločinu Robert Šlachta či ministr spravedlnosti Robert Pelikán (ANO). Dokonce kvůli němu došlo ke koaliční roztržce, kdy ANO chtělo na protest opustit vládu, pokud ministr vnitra Milan Chovanec (ČSSD) sloučení obou útvarů podepíše. Reorganizace nakonec proběhla a ANO ve vládě zůstalo.

Šlachta, který kvůli reorganizaci na protest odešel od policie, už před komisí několikrát svědectví podal. Stejně jako Pelikán, Chovanec, vrchní státní zástupkyně Lenka Bradáčová či bývalý ministr vnitra Martin Pecina (ČSSD). Komise by měla veřejnost seznámit s výsledky svého šetření v lednu příštího roku.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám