Hlavní obsah

Ředitele Národního bezpečnostního úřadu Navrátila má vystřídat exšéf BIS Lang

– Praha • Aktualizováno
Novinky, zpe

Novým šéfem Národního bezpečnostního úřadu (NBÚ) se má stát někdejší ředitel Bezpečnostní informační služby Jiří Lang. Ve čtvrtek o tom informoval Úřad vlády. Premiér Bohuslav Sobotka (ČSSD) navrhuje, aby se dosavadní ředitel NBÚ Dušan Navrátil stal zmocněncem vlády pro kybernetickou bezpečnost.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Bývalý šéf BIS Jiří Lang

Článek

„Zmocněncem vlády pro oblast kybernetické bezpečnosti má být dosavadní šéf Národního bezpečnostního úřadu Dušan Navrátil, který NBÚ vede již 10 let,“ stojí v tiskové zprávě úřadu. Sobotka spolu s Navrátilem navrhnou změnu ostatním ministrům.

„Vláda považuje boj proti kybernetické kriminalitě za svoji významnou prioritu, proto zahajuje aktivní kroky k vytvoření Národního úřadu pro kybernetickou a informační bezpečnost, jehož přípravu a vznik by měl mít na starosti Dušan Navrátil,“ uvedl premiér.

Lang skončil v čele BIS letos v létě

Na místo Navrátila by měl nastoupit bývalé šéf BIS Lang. Ten ve funkci skončil letos v létě, odešel na vlastní žádost. O jeho možném přestupu do čela NBÚ média spekulovala už dříve, ministr vnitra Milan Chovanec (ČSSD) však změny dementoval.

„V minulosti se vlády nedokázaly postarat o další působení bývalých šéfů BIS, což jsem vždy pokládal za špatný a problematický postup. Tito lidé by se svými znalostmi a vědomostmi neměli pracovat pro privátní sektor, jejich erudici musí umět využít stát,“ dodal Sobotka.

Související témata:

Foto: archiv

Foto: Tomáš Novák, ČTK

Pražská centrála Bezpečnostní informační služby (BIS)

Vláda by mohla změnu projednat ještě do konce letošního roku.

Reklama

Výběr článků

Načítám