Hlavní obsah

Soud nařídil test otcovství. K testu DNA však zatím nedokázal muže donutit

Právo, Petr Kozelka

Soudy by měly zejména v případech, které se týkají dětí, rozhodovat co nejrychleji. Jenže realita je často jiná. Na vlastní kůži se o tom přesvědčila i třiatřicetiletá žena z Brna se svým dnes pětiletým synem. Před třemi lety podala žalobu o určení otcovství. Muž, na nějž ukázala, tvrdí, že otcem není, testu se však zatím — vzdor nařízení soudu i pokutám — vyhýbá.

Článek

Městský soud v Brně rozhodl, že se má údajný otec dítěte podrobit testu DNA. Jenže muž se znalcům z oboru genetiky úspěšně už více než rok a půl vyhýbá a soud zatím nenašel cestu, jak ho k testu donutit.

Žena podle svých slov navázala s údajným otcem svého dítěte známost na pracovišti. Se svým o dvacet let starším nadřízeným prý několik let udržovala intimní poměr. I když používala antikoncepci, otěhotněla a v březnu 2011 porodila syna.

S nikým jiným jsem v té době poměr neudržovala, takže otcem nemůže být nikdo jiný
matka dítěte

„S nikým jiným jsem v té době poměr neudržovala, takže otcem nemůže být nikdo jiný. Nabádal mě k potratu, ale já jsem se rozhodla dítě donosit. Před podáním žaloby jsem po něm nic nechtěla,“ popsala začátek příběhu žena.

Od narození syna až do roku 2013 zvládala péči o dítě sama, pak se ale dostala do finančních těžkostí. Firma, kde pracovala, nedávala výplaty, proto se z ní žena rozhodla odejít a skončila na úřadu práce.

I vinou svého handicapu, sluchového postižení, však těžko hledala nové zaměstnání. Rozhodla se proto oslovit údajného otce dítěte. A když neuspěla, obrátila se na soud.

Naprosto vylučuji, že by mě výsledek znaleckého posudku určil jako otce dítěte
údajný otec dítěte

Muž označený za otce u soudu vše rezolutně popřel. „Naprosto vylučuji, že by mě výsledek znaleckého posudku určil jako otce dítěte,“ uvedl do protokolu.

Jenže když soudkyně Marta Mandátová v květnu 2015 rozhodla, že se má dostavit ke znalci, odběru vzorku potřebného pro test DNA se začal vyhýbat.

Mužův advokát svého klienta omlouval s tím, že je pracovně zaneprázdněný nebo že má obavy z toho, že jeho biologický materiál by mohl být zneužit. To, že klient nespolupracuje, odůvodnil i zvýšeným psychickým tlakem, protože se o problému dozvěděla jeho manželka. Nakonec došlo i na tvrzení, že odběr vyvolává u muže obavy o zdraví, duševní a psychickou integritu.

Nepomohly ani dvě pokuty

Přestože soudkyně Mandátová rozhodla, že posudek má být hotový do třiceti dnů, tedy do června 2015, teprve v říjnu se rozhodla zakročit a muži udělila pokutu pět tisíc korun. Po dalším čtvrt roce pak rozhodla, aby se testům místo muže podrobil jeho syn nebo matka, kteří se ovšem také nedostavili. V červnu proto nařídila, aby se domnělý otec dostavil k odběrům znovu, ale opět marně.

Žena, která nyní pracuje jako účetní, se nakonec obrátila i na vedení brněnského městského soudu se stížností na průtahy. Místopředseda soudu Milan Jakubíček uznal, že údajný otec spor uměle obstrukcemi protahuje, ovšem matce poskytl jen chabou naději ujištěním, že případ se soudkyní probral s tím, že soud bude obratem činit úkony vedoucí ke skončení případu.

Hned poté soudkyně muži nařídila termín, kdy se má ke znalci dostavit, a když nepřišel, dala mu pokutu 30 tisíc korun. Ovšem proti té se pokutovaný ihned odvolal, takže věc minimálně na několik týdnů až měsíců opět ustrne.

Související téma:

Foto: Profimedia.cz

Lidská genetika může ukrývat ještě mnoho záhad...

„Kvůli průtahům se nacházíme také v tíživé finanční situaci. Vleklé soudní jednání nás se synem nutí žít ve finanční tísni. Bez testů DNA nemohu podat ani předběžný návrh na určení základního výživného. Přece jenom se zde jedná o malé dítě, které takovýmto zdlouhavým postupem zažívá ‚nepohodlí‘ nejenom z finančního hlediska,“ posteskla si žena.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám