Hlavní obsah

Zeman ve Sněmovně kritizoval rozpočtovou politiku vlád

Novinky, zpe

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha
Aktualizováno

Poslaneckou sněmovnu čeká ve středu ráno závěrečné kolo schvalování rozpočtu na rok 2017. Před poslance přijel promluvit i prezident Miloš Zeman. Vládě v projevu vyčítal, že dostatečně neinvestuje. Rozpočet počítá se schodkem 60 miliard.

Foto: Petr Horník, Právo

Prezident republiky Miloš Zeman ve Sněmovně

Článek

„Velmi vítám, že pokladní plnění státního rozpočtu je přebytkové, dokonce výrazně přebytkové. Kritizuji, že část přebytku byla vyvolána razantním snížením investic. Proč není investiční boom i v tomto roce?” tázal se Zeman. Dodal, že je to jeden z negativních bodů, který je potřeba změnit.

Prezident také uvedl, že v době hospodářské krize má být rozpočet deficitní, aby působil proticyklicky. „V době hospodářského růstu má být ale přebytkový,“ podotkl. Dodal, že hospodářská politika během posledních let postupovala přesně obráceně.

Zároveň se pustil do svého nástupce v čele ČSSD a bývalého premiéra Vladimíra Špidly. „ Zdroje jsou. To je jedna z nejhloupějších vět, která mohla být vyslovena. Pak se ukázalo, že tím zdrojem je státní dluh,” komentoval Zeman.

Měli bychom omezit sociální dávky těm, kdo odmítají pracovat
Miloš Zeman, prezident ČR

Odsoudil také dotace na obnovitelné zdroje a ty sociální dávky, které odnaučují lidi pracovat. Za nesmysl označil doplatek na bydlení, příspěvek na bydlení či příspěvek v hmotné nouzi. Posledně jmenovanou dávku prý dostane téměř každý. „Měli bychom omezit sociální dávky těm, kdo odmítají pracovat,” apeloval.

Dotace na obnovitelné zdroje, zejména na solární energii, podle prezidenta škodí české ekonomice. Prezident vedle sebe postavil tržní cenu silové elektřiny a násobné dotace na solární zdroje.

Solární byznys podle prezidenta představuje „bezpracný zisk“ a položil si otázku, zda za odvětvím stojí „solární mafie“ či „zelený fanatismus“.

Rozpočet ale Zeman nakonec podpořil a pochválil šéfa státní kasy Andreje Babiše (ANO). „Před třemi roky jsem se dopustil neprozřetelnosti - řekl jsem, že pokud se ministru financí podaří dosáhnout vyrovnaného rozpočtu, navrhnu ho na Nobelovu cenu za ekonomii. Ještě je prosinec. Těch 55 miliard přebytku se může rozplynout. Počkáme si na leden. Ale kdyby se nerozplynuly - pátrám po adrese nobelovského výboru,” neodpustil si prezident na závěr projevu oblíbený bonmot.

Opozice rozpočet nepodpoří

Poslanci už ve středu nemohou měnit schodek, který vláda navrhla na 60 miliard. Budou však hlasovat o úpravách uvnitř rozpočtu. Poslanci navrhli přesuny celkem ve výši 46 miliard korun. Vládní koalice se však netváří, že by nějaké velké úpravy podpořila.

Opozice kabinetu vyčítá, že schodek je zbytečně vysoký. „Navrhli jsme 30 miliard úspor, lze je použít na snížení státního dluhu,“ uvedl už v úterý na tiskové konferenci předseda poslaneckého klubu ODS Zbyněk Stanjura.

„Země by měla udělat všechno pro to, aby se začal státní dluh snižovat,“ přidal se předseda poslanců TOP 09 František Laudát.

Babiš: Snižujeme deficit

Šéf státní kasy Andrej Babiš však kritiku odmítá. „Důležité je, že neroste dluh. Snižujeme deficit, je to plán. Podstatný je výsledek. Výsledek tohoto roku bude přebytek,“ hájil návrh Babiš.

Odmítá také, že by se neinvestovalo. „Investujeme hlavně do dopravní infrastruktury, do kapacit regionálního školství, naši předchůdci totálně zabrzdili investice,” prohlásil.

Opozičním stranám také vadí, že stát nabírá čím dál více nových státních zaměstnanců. Podle ministra financí to je ale potřeba.

„My ty zaměstnance potřebujeme, přes dva tisíce míst vznikne v armádě, přes dva tisíce ve školství. Další místa potřebujeme na ministerstvu financí na projekty jako kontrolní hlášení, elektronická evidence tržeb nebo prokazování původu majetku,“ sdělil Babiš.

Premiér Bohuslav Sobotka (ČSSD) na středečním brífinku řekl, že cílem rozpočtu není jenom snižování dluhu, ale snižování nezaměstnanosti a zvyšování životní úrovně lidí.

„Je to rozpočet, do kterého ČSSD prosadila důležité priority. Zvyšuje sociální standardy, přispívá k sociální soudržnosti společnosti,“ uvedl Sobotka.

Reklama

Výběr článků

Načítám