Hlavní obsah

Poslanci dali šanci novému kariérnímu řádu pro učitele, mají mít lepší podmínky a platy

– Praha
Novinky, zpe

Učitelé by v budoucnu mohli mít třístupňový kariérní řád. Sněmovnou v úterý v prvním čtení prošla novela zákona o pedagogických pracovnících, která by ho zavedla. Ministryně školství Kateřina Valachová (ČSSD) si od nového řádu slibuje zkvalitnění školství a motivaci pro učitele. Normu nyní posoudí výbory.

Foto: Petr Horník, Právo

Ministryně školství Kateřina Valachová (ČSSD)

Článek

Valachová na plénu prohlásila, že se na kariérní řád dlouho čeká. „Hlavním principem je zavést další možnosti specializačního a profesního rozvoje učitelů a učitelek a dostatečnou motivaci,“ uvedla ministryně.

Předseda poslanců KDU-ČSL Jiří Mihola konstatoval, že předloha je kompromisem po dlouhých diskuzích. Dodal, že kariérní řád mají například v Polsku, Maďarsku či Francii.

Základem nového systému je třístupňový model pro učitele. Každý začínající pedagog bude zařazen do prvního kariérního stupně. Nováčkům budou pomáhat zkušenější kolegové za příplatek tři tisíce korun.

Po dvou letech v prvním stupni učitel splní atestační zkoušku a postoupí do druhého stupně.

O postupu do třetího stupně se budou učitelé moci ucházet dobrovolně po sedmi letech ve druhém stupni. Pokud složí zkoušku a stanou se z nich tzv. vynikající učitelé, mohou si přilepšit až o pět tisíc korun.

Je to dostatečná motivace?

„Je dostatečně motivační, když učitelé dostanou červený puntík a hvězdičku a poskočí v nějaké tabulce a dostanou o tisíc korun víc?“ podotkla během diskuze poslankyně opoziční TOP 09 Nina Nováková.

Poslankyně Marta Semelová z KSČM by zase očekávala větší debatu. „O kariérním řádu se mluví dlouho, názory odborníků se liší. Podle mého názoru není řádně vydiskutován,“ míní.

Reklama

Výběr článků

Načítám