Hlavní obsah

Zeman pogratuloval van der Bellenovi ke zvolení do čela Rakouska

Novinky, jas

Prezident Miloš Zeman v úterý pogratuloval Alexandru van der Bellenovi ke zvolení rakouskou hlavou státu. Připomněl dobré vztahy obou zemí a vyslovil naději, že jejich rozvoj bude dále pokračovat. Van der Bellen byl zvolen v opakovaném hlasování.

Foto: Heinz-peter Bader, Reuters

Alexander Van der Bellen je novým rakouským prezidentem.

Článek

„Hlasy, které jste získal v opakovaném druhém kole prezidentských voleb a které oproti letošnímu květnu posílily Vaši podporu, svědčí o nadějích, které do Vás rakouský národ vkládá,” uvedl Zeman ve zdravici a připomněl, že s bývalým rakouským prezidentem Heinzem Fischerem jej pojí přátelské vztahy.

„Přál bych si, aby se i nám dvěma podařilo navázat na předchozí úspěchy a přispět k rozvoji vztahů mezi Českou a Rakouskou republikou,” dodal Zeman, který v září přijal na Pražském hradě van der Bellenova protikandidáta Norberta Hofera. [celá zpráva]

Zeman se netajil sympatiemi k Hoferovi coby kandidátovi rakouských Svobodných. Van der Bellen ač nestraník, byl kandidátem Strany zelených.

Volby se Rakousku opakovaly již natřikrát. Poprvé ústavní soud zrušil druhé kolo kvůli nejasnostem při sčítání korespondenčních hlasů. Podruhé byl termín posunut kvůli rozlepujícím se volebním obálkám.

Reklama

Související témata:

Související články

Rakušané volí prezidenta, letos už potřetí

Po více než půlroční kampani, kterou přerušila dvě neúspěšná kola prezidentské volby, jde v neděli přes šest miliónů Rakušanů – letos už potřetí – k urnám....

Výběr článků

Načítám