Hlavní obsah

Padělky od čínských firem do Česka proudí dál ve velkém

Právo, Zdeněk Seiner

Mimořádně trpělivé jsou čínské firmy, které se roky snaží na evropské trhy propašovat padělky výrobků renomovaných firem. Stejnou tvrdošíjnost prokazují obchodníci v Česku, většinou vietnamští, kteří věří, že je s velkým ziskem prodají škudlivým českým zákazníkům. A to navzdory tomu, že celníci zásilky s padělky už dávno neodhalují jen šťastnou náhodou, ale systematicky. Asijské finty už většinou znají a na „citlivé kontejnery“ si s gustem počkají.

Foto: CÚ Pardubický kraj

Nalezené padělky – manikúra Gucci

Článek

Jenom pardubičtí celníci letos na podzim zadrželi padělky za třináct miliónů korun. Bez výjimky skončí v drtičkách a pecích. Potvrzují, že sortiment nelegálního kontrabandu se mění. Dávno už to nejsou jen trička a kecky.

„Nejčerstvější případ jsme zaznamenali před několika dny, když celníci důkladně zkontrolovali kontejner z Číny, v němž bylo přepravováno do EU téměř tisíc krabic s nářadím a s výrobky pro domácnost. Mezi běžným zbožím byly ukryty štípací kleště, kombinačky, kleštičky na nehty, sady pro manikúru, skládačky autíček a nožní pumpy, vše opatřené logy a v designu renomovaných značek,“ řekl Právu Václav Kánský z pardubického celního úřadu.

Foto: CÚ Pardubický kraj

Nalezené padělky – pumpa TUV

Kontraband konzultovali celníci s majiteli ochranných známek a průmyslových vzorů a celkem vice než 10 tisíc kusů falzifikátů posléze zajistili. Pokud by se zboží dostalo koncovým zákazníkům, vznikla by škoda přesahující částku čtyři milióny korun.

Padělky nejen z Číny

„V listopadu jsme taky zadrželi téměř čtvrt miliónu kusů čínských tužkových baterií, u nichž máme podezření, že se jedná o imitace světoznámé ochranné známky. Prodejní cena originálů se blíží pěti miliónům korun,“ uvedl další příklad Kánský.

Snaha parazitovat na firmách, které si své renomé budovaly po desetiletí a do vývoje i reklamy investovaly obrovské peníze, už dnes nekončí za čínskou zdí. „Zásilka z Turecka, která obsahovala sady náhradních břitů k holícím strojkům, dorazila na celní úřad k proclení v polovině října. Vzhled a provedení etiket celkem 16 tisíc sad neodpovídaly originálnímu balení, celníci s nimi proto nedovolili nakládat a zabránili tak újmě ve výši jeden a půl miliónu korun,“ potvrdil mluvčí celníků Kánský.

Foto: CÚ Pardubický kraj

Nalezené padělky – puzzle Ferrari

Navzdory tomu, že si celníci stále více věří při kontrole kontejnerů přijíždějících a připlouvajících z druhé půle zeměkoule, stále se daří nelegálním dovozcům a pašerákům nalézat skulinky, kterými proklouzne kontraband na regály obchodů.

„Hlídky pardubických celníků prověřily ve svém regionu devět kamenných obchodů. Odhalili tam falešnou obuv, oděvy, kabelky, oděvní doplňky, hračky, ale taky alkohol, to vše za téměř dva a půl miliónu korun. Napodobeniny nabízeli zákazníkům vietnamští prodejci,“ přiznal Kánský.

Anketa

Kupujete čínské kopie značkových výrobků?
Ano, pořád
11,7 %
Občas
21 %
Nikdy
67,3 %
Celkem hlasovalo 4425 čtenářů.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám