Hlavní obsah

Silný vítr vyvrací stromy a komplikuje dopravu

Aktualizováno

Komplikace v dopravě přinesl silný vítr, který v pátek ráno udeřil na území České republiky. Vítr, který dosahuje v nárazech až 90 km/h, vyvrací stromy a ve vyšších polohách se kvůli němu tvoří sněhové jazyky. Český hydrometeorologický ústav vydal výstrahu varující před silným sněžením, silným větrem a možnou tvorbou závějí a sněhových jazyků, která platí takřka pro celé Česko až do pátečních 15:00.

Článek

V Moravskoslezském kraji museli kvůli silnému větru hasiči během noci odstraňovat spadlé či nebezpečně nakloněné stromy. Od čtvrtečního večera vyjížděli k zásahům souvisejícím s počasím třicetkrát, řekl mluvčí hasičů Petr Kůdela.

"Události zaznamenáváme ve všech okresech Moravskoslezského kraje. Dosud se obešly bez zranění i větších škod," uvedl Kůdela. Například na Novojičínsku hasiči zasahovali v blízkosti železniční stanice Jakubčovice nad Odrou, kde na trať spadly dvě vzrostlé olše.

Před silným větrem varovali i silničáři. Řidiči by měli být opatrní hlavně ve vyšších polohách, protože se tam mohou tvořit sněhové jazyky. Navíc viditelnost může být snížena vlivem srážek.

Také řidiči v Olomouckém kraji by si měli dát pozor na silný vítr, kvůli kterému na silnice padají větve i stromy. Hasiči v noci kvůli tomu vyjížděli dvanáctkrát, řekla mluvčí hasičů Vladimíra Hacsiková. Vítr stále neslábne, a řidiči by proto měli být opatrní. "Výstraha meteorologů vydaná na silný vítr se naplnila. Hasiči v Olomouckém kraji celou noc jezdili likvidovat popadané stromy a větve na komunikacích," uvedla Hacsiková. Vítr by se měl začít uklidňovat až odpoledne.

Silný nárazový vítr a déšť se sněhem komplikují dopravu na Žďársku, kde se místy tvoří sněhové jazyky. "Během noci udržovalo sjízdnost v okresech Jihlava, Třebíč a Žďár nad Sázavou 26 sypačů. Na Žďársku navíc od čtvrtečních 20:00 odstraňovalo sněhové jazyky 14 traktorů s radlicemi," řekl Tomáš Krejčí z dispečinku Krajské správy a údržby silnic.

Také dopravu ve Zlínském kraji ráno místy komplikuje silný vítr. Na Valašsku viditelnost snižují sněhové přeháňky, silnice druhé a třetí třídy pokrývá rozbředlý sníh po chemickém ošetření. Jsou tak sjízdné jen se zvýšenou opatrností, vyplývá z údajů Ředitelství silnic a dálnic ČR.

V Libereckém kraji zastavil silný vítr, jehož rychlost v nárazech přesahuje 100 kilometrů za hodinu, lanovku na Ještěd. Plné ruce práce s odstraňováním popadaných stromů mají i hasiči.

Několik desítek zásahů mají od čtvrtečního večera i hasiči v Ústeckém kraji. Nejčastěji šlo o popadané stromy a polámané větve. „V Ústí nad Labem na Bukově spadl strom na zaparkované auto, na Severní Terase spadl plech na zaparkované auto, v Chuderově se strom opřel o telefonní dráty,” uvedl mluvčí krajských hasičů Lukáš Marvan.

Na Slovensku měl problém i rychlík jedoucí do Prahy

Silný vítr a spadlé stromy komplikují dopravu také na Slovensku. Rychlost větru dosahovala až 100 kilometrů v hodině, v Tatrách až 140 kilometrů v hodině.

U obce Kráľová Lehota v okresu Liptovský Mikuláš spadl strom těsně před mezinárodní rychlík Bohemia jedoucí z Humenného do Prahy. Při nárazu bylo rozbito čelní sklo na lokomotivě a vlakvedoucí byl lehce zraněn. Hasiči a záchranáři dostali cestující do bezpečí. Rychlík nabral zpoždění 300 minut.

Padající stromy zničily v úseku Východná–Kráľová Lehota trolejové vedení. „Vlaky jsou přepravovány náhradními dieselovými lokomotivami,“ uvedla mluvčí slovenských železnic Martina Pavlíková. Vlaky nabraly na této trati zpoždění až 100 minut.

Horský přechod Donovaly byl v důsledku sněžení a silného větru pro nákladní dopravu zcela uzavřen a horský přechod Čertovica byl uzavřen pro veškerou dopravu.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám