Hlavní obsah

Liberec se loučil s Františkem Peterkou. Nejznámějšího Krakonoše vyprovodil dlouhotrvající potlesk

– Liberec
Právo, mip

Kdyby chumelilo, mělo by poslední rozloučení s hercem Františkem Peterkou (94), Krakonošem z večerníčků, dokonalou kulisu. V Liberci ale ve čtvrtek přes poledne jen hustě pršelo. Déšť přitom neodradil desítky lidí, kteří se nedostali do zaplněné smuteční síně libereckého krematoria a rozloučení s hereckým bardem sledovali z venku otevřenými dveřmi.

Poslední rozloučení s hercem Františkem Peterkou v LiberciVideo: Michael Polák, Právo

 
Článek

Peterka zemřel minulý čtvrtek v libereckém hospicu, kam se přestěhoval letos na začátku roku. Kromě nejbližší rodiny se s ním ve čtvrtek přišli rozloučit také herci z libereckého Divadla F. X. Šaldy. Peterkovi pražští kolegové z jeho filmové éry v 70. a 80. letech minulého století v Liberci chyběli.

Liberecký herec Martin Polách byl jedním z těch, kteří Františka Peterku navštěvovali poté, co ho v roce 2001 srazilo na procházce auto. „On byl vždycky moc rád. Protože když měl diváka, ať už na nemocničním pokoji, nebo v zaplněném hledišti v divadle, tak vždycky celý ožil a vyprávěl. Měl spoustu úžasných historek,“ řekl ve čtvrtek před smutečním obřadem Polách.

Foto: Michael Polák, Právo

Vlevo syn Františka Peterky, vpravo herec Ladislav Dušek, v posledních letech nejbližší Peterkův přítel.

Na jevišti divadla se Polách s Františkem Peterkou minul. „Ale když už nehrál, tak jsme půl roku byli v Liberci sousedi a potkávali jsme se u popelnic. Já jsem ho zdravil jako herec svého kolegu a on si myslel, že jsem jeho fanoušek. Tak mi vyprávěl historky i u těch popelnic,“ vzpomínal Polách.

Foto: Radek Petrášek, ČTK

Herec František Peterka na snímku z roku 2007

Na jevišti libereckého divadla, s výjimkou nepravidelných pořadů, nestál František Peterka celých 24 let. Takže těch, kteří si s ním ještě zahráli, dnes v Liberci mnoho není. Jako začínající herečka zažila Peterku coby kolegu například Markéta Tallerová.

„Když jsme ještě spolu stáli na jevišti, tak celý svět kolem divadla mi přišel zázračný, všechno mi přišlo krásné. Stejně tak ráda jsem byla na jevišti s ním,“ řekla o Peterkovi liberecká herečka.

Foto: Michael Polák, Právo

Poslední rozloučení s Františkem Peterkou

Rakev s hercovými ostatky doprovázely ve čtvrtek čtyři velké smuteční věnce – za rodinu od syna Michaela, od města Liberce, od Libereckého kraje a od Šaldova divadla. Nalevo i napravo od rakve byly malé obrazovky, kde se promítaly fotky z Peterkova života i jeho filmových a televizních rolí. Při tiché vzpomínce na herce zazněly písně Až mě andělé od Petra Spáleného, Dívám se, dívám od Petra Hapky, Jednoho dne se vrátíš od Věry Špinarové a Ave Maria od Lucie Bílé. S hercem se pak zaplněné krematorium rozloučilo dlouhotrvajícím potleskem.

„On je určitě rád, že už je tam nahoře, a hlavně je tam ve výborné společnosti, kterou určitě zase bude bavit,“ řekl po obřadu jeden z Peterkových nejbližších přátel, liberecký herec Ladislav Dušek.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám