Hlavní obsah

Zeman i Sobotka jednali s Hollandem. Řeč byla o migraci, reformě EU i řidičích kamiónů

Novinky, jas
Aktualizováno

Prezident Miloš Zeman po pražském setkání s francouzským protějškem Françoisem Hollandem ocenil shodu na postojích k migraci i odmítnutí uprchlických kvót. Hollande naopak ocenil českou podporu v boji proti terorismu a připomněl, že svoboda v Evropě je podmíněna i ochranou hranic. S francouzským prezidentem se ve středu setkal i premiér Bohuslav Sobotka (ČSSD). I při tomto jednání byla řeč o boji proti terorismu, ale třeba také o reformě EU.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Francouzský prezident François Hollande se v rámci návštěvy ČR setkal s prezidentem Milošem Zemanem.

Článek

„Velice vítám stanovisko Francie, které je proti zavedení kvót,” uvedl Zeman s tím, že se s Hollandem shodl i na nutnosti zjednodušení a zrychlení práce EU. „Zároveň musí efektivně krýt své vnější hranice,” dodal Zeman.

Hollande připomněl, že cestu do ČR musel po dvou teroristických činech opakovaně odložit, a ocenil českou podporu.

„Musíme najít důstojné řešení pro všechny uprchlíky a kontrolovat migraci. Musíme Evropany ujistit, že jsme schopni je bránit,” dodal Hollande, podle něhož musí být v Evropě jasná pravidla, která však nesmí být zneužívána.

Mzdy řidičů proberou ministři

Zeman vedle toho ocenil francouzské investice v ČR a zároveň připomněl, že vztahy kazí pouze francouzské opatření, které vyžaduje po zahraničních dopravcích, aby řidičům při tranzitu přes Francii platili alespoň tamní minimální mzdu.

Oba prezidenti se podle Zemana dohodli, že otázku projednají ministři průmyslu a obchodu obou zemí.

Jako inspirativní český prezident označil francouzský systém rychlostních železnic.

Se Sobotkou o reformě EU

Hollande se ve středu setkal také s premiérem Sobotkou. V Kramářově vile v Praze spolu mluvili o budoucnosti Evropské unie i nutnosti její reformy, uvedl tiskový odbor vlády.

„Předseda vlády a francouzský prezident se shodli na potřebě obnovit důvěru občanů ve schopnosti evropských institucí. Premiér Bohuslav Sobotka zdůraznil potřebu obnovení konvergence v členských státech EU i mezi nimi, zejména prostřednictvím využití nástrojů vnitřního trhu se všemi jeho čtyřmi základními svobodami včetně sbližování mzdové úrovně,“ píše se ve zprávě zveřejněné na webu vlády.

Oba politici mluvili i o bezpečnosti v Evropě a boji proti terorismu či o česko-francouzské ekonomické spolupráci.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám