Hlavní obsah

Počet nově nakažených virem HIV může letos přesáhnout 300

Aktualizováno

Nákaza virem HIV letos byla zjištěna u více osob než loni, kdy ji lékaři v ČR diagnostikovali u 266 lidí. Letos jsou zatím dostupná data ke konci října, kdy bylo nově evidováno 257 nakažených a další případy přibyly rovněž v listopadu. Ve středu o tom informoval vedoucí Národní referenční laboratoře pro HIV/AIDS Vratislav Němeček.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Odběr kapky krve z prstu pro testování na HIV.

Článek

Od roku 2003 počet nových případů neustále roste. "Za těch 14 let je nárůst více než pětinásobný. V průběhu listopadu už byla překonána hranice loňských dat," řekl Němeček. Na jaké hodnotě se počet nových zjištěných případů zastaví, není jasné. "Poslední dva měsíce jsou slabší. Je otázka, zda se dostaneme přes 300 případů," poznamenal Němeček.

Zatímco počet zjištěných nákaz u žen zůstává stejný, dramaticky narůstá počet mužů, kteří se nakazí při pohlavním styku s jiným mužem. Letos to představuje asi 73 procent nových nakažených.

Vedle žáků základních a středních škol se zejména na rizikové skupiny mužů zaměřují preventivní programy, uvedla vedoucí Centra podpory veřejného zdraví Marie Nejedlá. Jedním z důvodů strmého nárůstu nově zjištěných nákaz infekcí HIV může být podle ní snižování rozpočtu na prevenci. Zatímco v roce 2005 šlo na tyto účely 28 miliónů korun, v roce 2011 a několik dalších let to byly jen tři milióny. Efekt primární prevence, která se zaměřuje na zdravé lidi, se přitom projeví po pěti až deseti letech. Letos je na prevenci k dispozici přes deset miliónů korun, ale efekt nových opatření je možné očekávat za deset let, dodala Nejedlá.

Včasné podchycení je zásadní

Asi 15 procent případů je zachyceno pozdě, tedy ve stádiu AIDS nebo ve fázi, která mu bezprostředně předchází. Včasná diagnóza je přitom klíčová pro úspěšnou léčbu. Toto onemocnění sice není možné vyléčit, ale současné léky výrazně pacientům prodlužují život. "Infekce nemusí zkrátit život těm, kteří se zodpovědně léčí a mají kapku štěstí," poznamenal Ladislav Machala, vedoucí AIDS centra Nemocnice Na Bulovce.

Léčba je hrazena ze zdravotního pojištění a celkové náklady na ni rostou. Všeobecná zdravotní pojišťovna (VZP) na léčbu svých pojištěnců s HIV loni poskytla 258,5 miliónu korun, zatímco v roce 2013 to bylo 213,8 miliónu korun. Loni se u VZP s HIV léčilo 1428 lidí, což je o 109 více než v roce 2014. Průměrné léčebné výdaje na jednoho pacienta byly 181 000 korun ročně.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám