Hlavní obsah

Z polorozpadlých budov v Praze 7 se stala útočiště umělců

– Praha
Novinky, ale

Během poměrně krátké doby se z několika polorozpadlých industriálních areálů a starých budov v Praze 7 stala kulturní centra, kde se konají trhy nebo tam našli útočiště umělci. Jedná se o Továrnu v Dělnické ulici, Vnitroblock v ulici Tusarova a také o halu č. 13 v pražské Holešovické tržnici.

Z polorozpadlých budov se stala útočiště umělcůVideo: Novinky

 
Článek

Skupina umělců hledala místo, kde by mohla umístit své ateliéry a kde tvořit. Bývalá průmyslová hala v dolních Holešovicích, která byla postavena v roce 1932, se zdála jako vhodné místo a zhruba před půl rokem se začala proměňovat v kulturní centrum Továrna.

„Přibližně od jara bychom chtěli zprovoznit kavárnu a bar s pravidelným denním provozem. V průběhu zimy nás ale čeká naše zimní kino, kde si lidé místo plavek mohou obléct kulichy a my jim tu dáme deky, horký svařák nebo čaj,“ popsala mluvčí Továrny Eva Samšuková.

Foto: Novinky

Továrna v Dělnické ulici

Prostory Továrny jsou určeny všem, kteří by chtěli vystavovat, ale nemají kde. Pořádat se zde mohou nejrůznější akce od koncertů po výstavy.

Ve vnitrobloku v Tusarově ulici, kde se původně vyrábělo pivní chladící zařízení, zase vznikl Vnitroblock. Prostor, kde jsou obchody menších designérů, kavárna, taneční studio a také minikino.

Foto: Novinky

Taneční studio ve Vnitroblocku

„Začali jsme před létem a trvalo nám to přibližně tři až čtyři měsíce, a podoba stále není finální. Byla to holá budova a z ulice Dělnická se sem mohl kdokoliv dostat. My jsme to kompletně uzavřeli, zateplili a vyčistili tak, aby se tady teď mohlo konat to, co se tu koná,“ řekl za Vnitroblock Lukáš Žďárský.

I část Holešovické tržnice se netradičním způsobem zpřístupnila veřejnosti. Konkrétně se jedná o halu č. 13, v níž působí skupina MINT. Především o víkendech jsou v celé hale trhy zaměřené na lokální produkty.

Foto: Novinky

MINT v hale č. 13 v Holešovické tržnici

„Je tu vše od módy, kosmetiky, designu, jídla a podobně. V hale 13 nejsou jen trhy, ale také workshopy. Lidé si sem přicházejí posedět. Neobejdou si tu jen zhruba 40 stánků, které tu máme, ale zdrží se tu i hodinku, protože je tu příjemná atmosféra,“ uvedla za MINT Zuzana Kučerová.

Reklama

Výběr článků

Načítám