Hlavní obsah

Do voleb v Praze se šéfové stran nehrnou

Právo, Karolina Brožová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Sněmovní volby 2017 v Praze se nejspíš obejdou bez přímého střetu šéfů politických stran. Premiér a předseda ČSSD Bohuslav Sobotka Právu řekl, že chce kandidovat na své rodné jižní Moravě, i když už má bydliště v hlavním městě.

Foto: Petr Horník, Právo

Andrej Babiš, Bohuslav Sobotka a Pavel Bělobrádek

Článek

Do voleb v metropoli, na rozdíl od roku 2013, zřejmě nepůjde ani šéf ANO Andrej Babiš. Coby obyvatel Průhonic zvažuje, že povede kandidátku hnutí v domovských středních Čechách.

Šéf TOP 09 Miroslav Kalousek opět zřejmě bude stranickou jedničkou ve Středočeském kraji, kde se podle všeho znovu utká s místopředsedou ČSSD a šéfem Sněmovny Janem Hamáčkem. Předseda ODS Petr Fiala povede kandidátku, stejně jako Sobotka, na jižní Moravě.

Lidovecký šéf Pavel Bělobrádek bude kandidovat ve svém domovském Královéhradeckém kraji. Tam proti němu za ČSSD nejspíš půjde poslanec a šéf tamní krajské buňky Jan Birke, který se uchází i o post místopředsedy soc. dem.

Sobotka své rozhodnutí zdůvodňuje patriotismem. „Ve Sněmovně zastupuji Jihomoravský volební kraj, kde jsem se narodil a dlouhou dobu žil. Jsem tam také ve Slavkově u Brna členem místní organizace ČSSD. Poslaneckou kancelář mám ve Vyškově. Rád bych proto, pokud získám důvěru členů, znovu kandidoval na jižní Moravě,“ sdělil Právu.

Babiš, nebo Stropnický?

Babiš, který v Praze vedl kandidátku v roce 2013, se příští rok možná stáhne raději do Středočeského kraje a do Prahy za sebe do boje vyšle ministra obrany Martina Stropnického, který je předsedou ANO v hlavním městě.

„Středočeský kraj, nebo Praha. Záleží, kde mě hnutí nominuje,“ řekl Babiš Právu.

Stropnický nevylučuje, že bude v metropoli jedničkou. „Jsem v Praze krajským předsedou hnutí, tak to nějakou základní logiku má. Ale kandidátky se opravdu ještě nestaví. Navíc v Praze bude, předpokládám, kandidovat pan Babiš,“ napsal Právu.

Lídry sněmovních voleb začaly strany už nyní opatrně hledat. V Praze bude za TOP 09 stejně jako před třemi lety kandidovat Karel Schwarzenberg, který nyní zastává post čestného předsedy strany. V roce 2013 ji dovedl k zisku sedmi křesel ve Sněmovně a pražskému vítězství.

Vyzve Hermana Ludvík, či Prouza?

Lidovci v Praze zřejmě znovu sáhnou po ministrovi kultury Danielu Hermanovi. „Záleží na výsledku primárních voleb, které se budou konat na jaře,“ podotkl pro Právo.

V ČSSD podle informací Práva o pozici lídra kandidátky usiluje budoucí ministr zdravotnictví Miloslav Ludvík a tajemník vlády pro evropské záležitosti Tomáš Prouza. Ten má být navíc i volebním manažerem. Záleží mimo jiné na tom, zda lze obě funkce skloubit.

Ludvík, který opouští na jedenáct měsíců křeslo ředitele nemocnice Motol kvůli funkci ministra, debaty o lídrovství nekomentuje. „Zatím se o tom nikdo nebaví, to se bude řešit tak v dubnu,“ napsal Právu.

V roce 2013 vedl pražskou kandidátku soc. dem. šéf odborů Jaroslav Zavadil. ČSSD v hlavním městě získala čtyři křesla poslanců stejně jako ODS a skončila za ANO (pět křesel) a TOP 09 (sedm).

Vnitrostranické šarvátky kvůli prvním místům na kandidátkách proběhnou zřejmě i v ODS. Například v Praze by mohla být lídryní Miroslava Němcová (ODS), stejně jako v roce 2013, ale údajně i poslankyně Jana Černochová. Kandidátku by mohla vést teoreticky i místopředsedkyně Alexandra Udženija nebo odborník na školství Václav Klaus ml.

Reklama

Výběr článků

Načítám