Hlavní obsah

Prodal střechu nad hlavou, aby pomohl cizím dětem. Sám šel bydlet na ubytovnu

Novinky, Kristýna Léblová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha

V životě se chtěl věnovat tomu, co ho naplňuje a co považuje za správné. Tomáš Slavata neměl lehké dětství, proto se rozhodl, že bude pomáhat co největšímu počtu dětí z dysfunkčních rodin. Prodal byt a z inkasovaných peněz nakoupil sportovní vybavení pro děti. Sám se přestěhoval na ubytovnu.

Tomáš Slavata prodal střechu nad hlavou, aby pomohl cizím dětem lépe žít. Sám šel bydlet na ubytovnuVideo: Novinky

 
Článek

Pětatřicetiletý Tomáš Slavata je úspěšným českým triatlonistou. Pravidelně se účastní závodů Iron Man u nás i ve světě. V Praze založil atletický tým, který si na sebe dnes už prý vydělá sám. Ale dobré tři roky veškeré sportovní akce pro děti financoval ze své kapsy. Díky své životní filozofii ho oslovila Česká televize, aby své činy prezentoval v dokumentu Filantrop.

„Necítím se být úplně filantropem, možná si to zaslouží jiní,“ říká skromně Slavata, který pod hlavičkou svého charitativního projektu Slavata Triatlon Tour pořádá besedy a sportovní akce na podporu rozvoje sociálně znevýhodněných dětí.

„Snažím se pomoci co nejvíce dětem, aby neměly stejné dětství jako třeba já,“ řekl Novinkám Slavata, který od matky alkoholičky utíkal už v pubertě. Když jeho sestra skončila na ulici jako drogově závislá, osvojil si její dva syny. To mu bylo jednadvacet let.

Adoptoval romského chlapce

Dnes má Slavata v péči romského chlapce Dominika z dětského domova Vysoká Pec a ještě finančně vypomáhá Štěpánovi ze sociálně slabé rodiny. „Podporuju ho ve vzdělání a osobním rozvoji. Jeho maminka si to nemůže dovolit a já vidím, jak na sobě tvrdě dře, nefláká se. Myslí to se svou budoucností vážně,“ svěřil se Slavata, který se sportovními závody snaží spojovat děti z dětských domovů i z normálních rodin. Chce ukázat, že na startovní čáře jsou si všichni rovni.

Reklama

Výběr článků

Načítám