Hlavní obsah

Sobotka: Narůstající hospodářské a sociální nerovnosti uvnitř EU jsou problém

– Praha • Aktualizováno
Novinky, bja

Jedním z důvodů brexitu je podle premiéra Bohuslava Sobotky fakt, že jeho podporovatelé otevřeli téma frustrace, sociální nejistoty a nezaměstnanosti. Tyto věci lidi skutečně tíží, řešením pak je o nich mluvit a řešit je, řekl Sobotka na konferenci o budoucnosti práce a nových technologií.

Foto: Petr Horník, Právo

Premiér Bohuslav Sobotka

Článek

„Považuji za problém narůstající hospodářské a sociální nerovnosti uvnitř Evropské Unie. Přiznám se, že v té době jsme nedocenili, jak velkou roli tyto nerovnosti během následujících měsíců sehrají,” řekl Sobota s tím, že o problému narůstající nerovnosti se zmínil již před rokem.

„Protože podle mého názoru dnes není pochyb o tom, že právě frustrace ze sociálních nerovností a strach z budoucnosti sehrály velkou roli v referendu o brexitu. Britské referendum o vystoupení z EU nebylo jen čistým vnitropolitickým rozhodnutím o vystoupení jednoho ze států,” dodal. Je proto podle něj potřeba pracovat s lidmi, protože frustrace a strach může ovlivnit jejich rozhodování ve volbách.

Je v našem zájmu, aby digitalizace, která nás čeká a která už začala, neznamenala úbytek pracovních míst.
premiér Bohuslav Sobotka

Čtvrtá revoluce

Nutností je tedy se o frustraci lidí bavit a řešit ji. Česko nyní čeká čtvrtá revoluce na trhu práce a s tím související digitalizace. „Je v našem zájmu, aby digitalizace, která nás čeká a která už začala, neznamenala úbytek pracovních míst,” řekl. Je proto potřeba podle něj lidi na nové technologie připravit, protože ne pro každého jsou to benefity.

Průmysl 4.0

Označení změn na trhu práce vycházející z postupné digitalizace a automatizace výroby.

Počítá s internetem služeb a věcí i s digitální ekonomikou.

Pracovní místa, která mohou zastávat stroje, by měla být zrušena, což povede k tlaku na pracovní trh, který bude vyžadovat vyšší kvalifikaci.

Na konferenci se budou řešit i změny vyplývají z digitalizace, a to i továren, kde by časem mohli nahradit část levné pracovní síly roboti. V souvislosti s technologickými změnami vzniknou nové pozice i obory. K tomu je ovšem potřeba i odborné vzdělání, které v Česku chybí. Proto by se mělo změnám přizpůsobit i školství a sociální systém. Své plány, jak se vypořádat s technologickým pokrokem, sdělí na konferenci ministryně práce a sociálních věcí Michaela Marksová.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám