Hlavní obsah

Ostraha pražského letiště trénuje na virtuální laserové střelnici

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha

Policisté a další bezpečnostní složky začínají na pražském letišti Václava Havla používat speciální střelnici, která je má připravit na řešení kritických situací, jež mohou na letišti nastat. Výstavba virtuální laserové střelnice vyšla na téměř 12 milionů korun.

Zvýšení bezpečnosti Letiště Václava Havla Video: Novinky

 
Článek

Vývojáři laserové střelnice vytvořili přesný model pražského letiště a vymysleli řadu krizových situací, které se mohou stát. Při čtvrteční ukázce šlo například o přepadení nástupního terminálu dvěma ozbrojenými cestujícími nebo teroristou, který měl na těle připevněný pás výbušnin.

Tyto situace se odehrávaly na velkém plátně, před kterým stáli policisté na běžné pochůzce. Na útoky museli zareagovat. Po každé akci bylo vyhodnoceno, jak se zásah povedl — zda zemřeli jen útočníci nebo byli při střelbě zasaženi také pasažéři.

Střelba z auta, zásah v letadle

Policisté na střelnici mohou trénovat také střelbu z auta nebo zásahy uvnitř letadla, jehož kopie interiéru se nachází v další z místností.

Podle ekonomického náměstka policejního prezidia Petra Petříka jde o první z bezpečnostních projektů kolem letiště, který byl dokončen. Brzy by podle něj měli policisté získat neprůstřelné vesty a helmy.

Zmodernizovat se má technika. Bezpečnostní složky by měly mít k dispozici například zařízení pro detekci stop po výbušninách na oblečení cestujících, kamery schopné rozpoznávat obličeje nebo lepší počítačovou techniku. „Jsou to chytré systémy a nejmodernější systémy, aby byli cestující co nejméně omezeni a provoz letiště byl nadále plynulý,” řekl Petřík.

Lepší ostraha v příštím roce

Podle předsedy představenstva Českého Aeroholdingu Václava Řehoře je spuštění střelnice dobrým počinem, který zlepší spolupráci různých složek na letišti.

„Není to první krok. Jedním z těch prvních kroků bylo, že jeden z příslušníků sedí přímo u nás na bezpečnostním dispečinku, takže potom dovede udělat rozhodnutí za několik sekund,” podotkl Řehoř.

Připomněl také, že byly ve venkovních prostorech letiště nainstalovány brány s kamerami, které snímají registrační značky aut a jejich řidiče.

Ostraha největšího tuzemského letiště se má zlepšit v roce 2017 na základě memoranda podepsaného o dva roky dříve. Na souboru opatření se dohodli zástupci Českého Aeroholdingu, policie, Bezpečnostní informační služby a Celní správy. Investice do opatření schválila i vláda.

Reklama

Výběr článků

Načítám