Hlavní obsah

Iráčtí křesťané, kteří z ČR odjeli do Německa, tam i přes rozhodnutí soudu nejspíš zůstanou

Rodina iráckých křesťanů, která odmítla azyl v České republice a následně se přesunula do Německa, v zemi pravděpodobně zůstane. Sedmnáct Iráčanů tam získalo dočasný církevní azyl, a jak ve čtvrtek upozornil Český rozhlas, umožní jim to patrně v Německu požádat o azyl, ačkoliv soud rozhodl o jejich návratu do Česka.

Foto: Stefanie Loos, Reuters

Žadatelé o azyl před imigračním úřadem v Berlíně (ilustrační foto)

Článek

Po dobu udělení církevního azylu totiž nemohou být žadatelé vráceni do ČR, kde by mělo být vyřízeno jejich standardní azylové řízení dle Dublinských konvencí.

„Lhůta pro předání dotyčných iráckých občanů do Česka podle dublinského systému končí 23. prosince letošního roku," citovala stanice stanovisko německého imigračního úřadu.

Jelikož zůstává v platnosti dočasný církevní azyl, který skupina získala od Evangelické jednoty v obci Herrnhut, lhůta pravděpodobně vyprší a Iráčané budou moci požádat o azyl znovu, tentokrát v Německu.

Do ČR nechtěli

Do Německa odešlo v dubnu 25 Iráčanů, všechny původně přivezl do Česka Nadační fond Generace 21 v rámci zvláštního programu. Skupina byla umístěna do uprchlického tábora v Drážďanech. Německý soud později rozhodl, že dvacet z nich má být vráceno do ČR. Pětice mohla v zemi zůstat, protože tam má rodinu. [celá zpráva]

Iráčané ale do Česka nechtěli. Tři zmizeli a sedmnácti se podařilo v červenci získat církevní azyl.

Další šestičlenná rodina iráckých uprchlíků, kterou do Česka přivezl nadační fond, se v září rozhodla vrátit zpět do své vlasti.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám