Hlavní obsah

Alkohol je metla Čechů. Celý milión jich má náběh na závislost

Právo, Oldřich Danda

Užívání nelegálních drog v Česku klesá, přesto jsou Češi na špici evropských žebříčků. Varováním je podle odborníků stále nadměrné užívání alkoholu a tabáku. Zvláště mezi mladými lidmi je obvyklé opíjení. Podle nejnovější zprávy za rok 2015 o užívání drog v Česku, nadměrně pije 1,1 miliónu lidí, více než desetina populace je přímo ohrožena závislostí na alkoholu. Čtvrtina - okolo 2,5 miliónu – Čechů denně kouří cigarety.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Národní protidrogový koordinátor Jindřich Vobořil

Článek

Že je alkohol v Česku dlouhodobým problémem, dokazuje skutečnost, že se závislostí na alkoholu se léčí přes 30 tisíc lidí, z toho třetina v lůžkových zařízeních. Také úmrtnost ve spojení s alkoholem je devětkrát vyšší než u ostatních drog. Na předávkování alkoholem zemřelo loni 133 lidí a přes osm set lidí našlo smrt např. při nehodě pod vlivem alkoholu.

„Varující je, že 40 procent šestnáctiletých má zkušenost s tím, že vypilo více než pět sklenic za večer,“ uvedla Pavla Chomynová z Národního monitorovacího střediska pro drogy. Přes 12 procent mladých se opíjí několikrát do měsíce. Denně kouří přes 16 procent studentů.

Užívání drog přestává být trendy

Česká mládež také patří mezi nejčastější uživatele konopí v Evropě. Podle Chomynové ale jeho popularita u mladých Čechů postupně klesá, stejně jako popularita jiných nelegálních drog. Ještě před pěti lety mělo s marihuanou zkušenost 42 procent šestnáctiletých, loni už jen 36 procent. Podle Chomynové mladí lidé mění životní styl a také rodiče je více hlídají a naplňují jejich volný čas např. kroužky a sportem.

„Užívání drog přestává být trendy, trendy je spíše mít hezký, drahý telefon a být na sociálních sítích,“ poznamenala Chomynová.

Počet uživatelů tvrdých drog klesl

Podle národního protidrogového koordinátora Jindřicha Vobořila je dobrou zprávou, že loni klesl počet uživatelů tvrdých drog - tedy heroinu a pervitinu. Proti roku 2014, kdy heroin a pervitin užívalo 48 tisíc narkomanů, loni to bylo o 1100 lidí méně. Nejvíce narkomani v Česku užívají injekčně pervitin, ten bere přes 34 tisíc lidí.

Naopak stoupá užívání opioidů, tedy náhražek heroinu, např. buprenorfinu. Podle Vobořila je to menší zlo, protože je těžké se s ním předávkovat a je také podstatně levnější než heroin. „Uživatelé se proto většinou nemusí zapojovat do kriminální činnosti,“ uvedl Vobořil.

Novým trendem jsou syntetické drogy, které se do ČR dováží hlavně z Číny a které jsou šířeny zejména přes internet. Policisté objevili okolo třiceti internetových stránek, které syntetické drogy nabízí.

Anketa

Máte zkušenosti s nelegálními drogami?
Ano, ale jen s marihuanou či hašišem
22,8 %
Ano, i s tvrdými drogami
8,2 %
Ne
69 %
Celkem hlasovalo 2244 čtenářů.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám