Hlavní obsah

Zeman odvolal Němečka s Dienstbierem

Novinky, jas
Aktualizováno

Prezident Miloš Zeman odvolal v úterý na návrh předsedy vlády k 30. listopadu Jiřího Dienstbiera a Svatopluka Němečka z ministerských postů. Oznámil to mluvčí Hradu Jiří Ovčáček.

Foto: koláž Novinky.cz s Právo

Končící ministři zdravotnictví Svatopluk Němeček a pro lidská práva Jiří Dienstbier (oba ČSSD).

Článek

Dienstbier byl ministrem pro lidská práva a rovné příležitosti a vedl legislativní radu vlády. Němeček spravoval resort zdravotnictví.

Jejich odvolání navrhl premiér Bohuslav Sobotka (ČSSD) s tím, že Dienstbiera nahradí poslanec Jan Chvojka a Němečka šéf motolské nemocnice Miloslav Ludvík (oba ČSSD).

„Považuji to za potvrzené už poměrně dávno, takže pro mě to není nijak nová informace,“ sdělil Novinkám v reakci na své odvolání Dienstbier.

S prezidentem se až do konce svého setrvání ve funkci nesejde a jak Novinkám sdělil, nemrzí ho to: „Popravdě řečeno jsem za to rád. Neb by to bylo naprosto zbytečné scházet se s člověkem, který rozeštvává společnost, šíří nenávist a když udělá sprosťárnu, tak se za ní neumí ani omluvit.”  Nyní plánuje dále vykonávat funkci senátora. „Je to pro mě platforma pro to, abych prosazoval ty samé věci, které jsem vždy v politice doposud prosazoval,” dodal.

V úterý se prezident sešel s Ludvíkem a na programu má i jednání s Chvojkou. S končícím Němečkem se podle Ovčáčka hodlá sejít 30. listopadu. S Dienstbierem oproti tomu setkání neplánuje.

Sobotka si od změn slibuje větší dynamiku vlády. Momentálně se s jednotlivými ministry setkává na bilančních schůzkách.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám