Hlavní obsah

Povinná maturita bude na odborných školách později

Aktualizováno

Maturita z matematiky bude od roku 2021 povinná pouze na gymnáziích a lyceích. Na ostatních středních školách bude zavedena v dalších letech. V úterý to uvedla ministryně školství Kateřina Valachová (ČSSD).

Foto: Petr Hloušek, Právo

Ministryně školství Kateřina Valachová (ČSSD)

Článek

S postupným náběhem povinné maturity z matematiky se počítalo již v návrhu zákona. Ministryně v úterý uvedla, že vládě předloží dvě varianty počítající s odkladem o rok či o dva.

Výjimku z povinné zkoušky by měly mít umělecké, sociální a zdravotnické obory.

Hlavním důvodem navrhovaného odkladu povinné maturity na odborných školách jsou připravované změny financování regionálního školství, které by měly být spuštěny v roce 2018. Školy už nebudou placeny podle počtu žáků, takže by nemusely bojovat o každého žáka, řekla ministryně. Navíc by nový systém financování měl umožnit dělení tříd na výuku matematiky do skupin, což by mohlo zlepšit kvalitu výuky tohoto předmětu.

Související téma:

Foto: Jan Handrejch, Právo

Ministryně školství Kateřina Valachová

O zavedení povinné maturitní zkoušky z matematiky se dlouho diskutovalo a bylo mnohokrát odloženo. V dubnu poslanci v rámci novely školského zákona schválili, že by měla být zavedena od školního roku 2020/2021. V květnu pak přehlasovali veto prezidenta, který novelu vetoval kvůli povinnému poslednímu roku školky. [celá zpráva]

Reklama

Výběr článků

Načítám