Hlavní obsah

Sobotka chce od Pelikána jednodušší osobní bankroty i změnu exekucí

Novinky, bja
Praha

Premiér Bohuslav Sobotka se v pondělí ráno sešel s ministrem spravedlnosti Robertem Pelikánem (ANO). Schůzka je součástí kolečka, kdy si premiér „prověřuje” práci jednotlivých ministrů. Podle premiéra je potřeba ještě stihnout schválit balík zákonů mezi nimi novelu insolvenčního zákona a změnu exekučního řádu.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Ministr spravedlnosti Robert Pelikán (ANO)

Článek

Premiér ihned na počátku tiskové konference na Úřadu vlády naznačil, že na ministerstvu spravedlnosti je patrné, že došlo k personální změně v jeho vedení. Tempo prací podle něj na začátku volebního období bylo nižší, ale po nástupu Pelikána do čela resortu se podle něj podařilo některé úkoly akcelerovat.

Pelikána pochválil za zřízení centrální evidence přestupků či koncepci vězeňství. Vyzdvihl, že Pelikán překročil plán zaměstnávání vězňů, a proto nyní pracuje pravidelně více než třetina z nich. Také je nadšený, že se konečně povedlo realizovat myšlenku elektronických náramků, kdy v příštím roce by již měl být známý vítěz tendru.

Insolvence a exekuce

„Požádal jsem pana ministra, aby byly rychle dokončeny legislativní práce, a společně na vládě jsme to rychle poslali do parlamentu, tak mám na mysli novelu insolvenčního zákona, která by také měla řešit zjednodušení podmínek pro osobní bankroty, mám na mysli i změny exekučního řádu. Další věc, která je důležitá, máme teď na vládě novelu zákona o veřejném opatrovnictví,” shrnul Sobotka.

Dodal, že veřejnost také čeká na novelizaci zákona o znalcích i na úpravu zákona o tlumočnících.

„Na začátku volebního období došlo k nějakým zpožděním, z různých důvodů se tehdejší legislativní odbor ministerstva spravedlnosti rozpadl a musel být zrekonstruován. Myslím, že jsme ta zpoždění dohnali, že dnes s výjimkou zákona o bezplatné právní pomoci, máme legislativní práce hotové a teď jde o to zvládnout další legislativní proces,” vysvětloval ministr Pelikán.

Premiéra čekají další schůzky

Sobotka se s ministry schází již druhý týden. V tom předchozím se setkal například s ministrem průmyslu a obchodu Janem Mládkem [celá zpráva] či s ministrem zahraničních věcí Lubomírem Zaorálkem (oba ČSSD). [celá zpráva] Oba po schůzce velice pochválil. Promluvil si také s ministrem dopravy Danem Ťokem (ANO), u něhož předtím avizoval, že je s jeho prací nespokojený. [celá zpráva]

V úterý čeká Sobotku schůzka s ministryní školství Kateřinou Valachovou (ČSSD) a s ministrem zemědělství Marianem Jurečkou (KDU-ČSL). V pátek si pak promluví s ministryní pro místní rozvoj Karlou Šlechtovou (ANO). Ve čtvrtek má Sobotka naplánované sezení s ministrem kultury Danielem Hermanem (KDU-ČSL), jehož odvolání si přál prezident Miloš Zeman.

Sobotkovi koaliční partneři, šéf KDU-ČSL Pavel Bělobrádek a šéf ANO Andrej Babiš, však oznámili, že žádného ze svých ministrů neodvolají.

Reklama

Výběr článků

Načítám