Hlavní obsah

Nejvyšší kontrolní úřad prověří mýto i náklady na stavbu silnic

Náklady na výstavbu a opravy silnic, provoz mýtného systému či výdaje fakultních nemocnic na léky a služby hodlá příští rok prověřit Nejvyšší kontrolní úřad (NKÚ). V ročním plánu je prozatím 34 kontrolních akcí, přičemž další se v něm mohou objevit na základě rozhodnutí vedení úřadu.

Foto: Milan Malíček, Právo

Sídlo Nejvyššího kontrolního úřadu v pražských Holešovicích

Článek

Dopravní politiky státu se budou týkat čtyři kontrolní akce. Půjde o kontrolu peněz na výstavbu, modernizaci a rekonstrukci dálnic, kontrolu oprav silnic II. a III. třídy spolufinancovaných z peněz EU, kontrolu pořízení a provozu mýtného systému a peněz na zajištění bezpečnosti železničního provozu.

„V oblasti dopravní politiky státu si troufám říct, že se podíváme na nejožehavější otázky dnešních dní,” uvedl v pátek šéf NKÚ Miloslav Kala.

„Ať už jde o tolik diskutovaný výběr mýta, nebo připravenost, respektive spíše tragickou nepřipravenost velkých infrastrukturních projektů, a to včetně aktuálních problémů s jejich financováním,” doplnil. V případě kontroly dálnic chce úřad vypracovat srovnání cen, za něž se staví v Česku a v zahraničí.

Kontrola fakultních nemocnic

Další oblastí pod dohledem kontrolorů bude zdravotnictví. Prověří výdaje na nákup materiálu, léků a služeb ve fakultních nemocnicích v Brně a v pražském Motole i v Ústřední vojenské nemocnici v Praze. Kontrola hospodaření čeká i Státní zdravotní ústav a Národní ústav duševního zdraví.

Foto: Milan Malíček, Právo

Předseda NKÚ Miloslav Kala

„V minulosti jsme například popsali, jak podmínky veřejného zdravotnictví křiví praxe nejrůznějších bonusů od dodavatelů, kvůli nimž je velmi obtížné zjistit, zda nemocnice nakupují srovnatelné léky a přístroje za srovnatelné ceny,” uvedl Kala.

Prověří i výběr daní

V případě daní chce NKÚ prověřit správu daně z přidané hodnoty u elektronického obchodování a také správu daně z příjmu právnických osob.

Související téma:

„V kontrole správy daně z příjmu právnických osob se chceme věnovat nejen tomu, jak a s jakými náklady ji Finanční správa České republiky vybírá, ale chceme posoudit i nastavení systému u této daně,” uvedl Kala. Po kontrole DPH a dalších daní má tato akce přispět ke zjištění, jak je ministerstvo financí úspěšné při jejich výběru a kolik výběr daní stojí, podotkl.

Reklama

Výběr článků

Načítám