Hlavní obsah

Hejtmankou Středočeského kraje je Jermanová

Právo, Novinky, bja, rap
Praha
Aktualizováno

V čele Středočeského kraje bude poprvé žena, hejtmankou se v pátek stala Jaroslava Jermanová z hnutí ANO. Hlasovalo pro ni 42 přítomných zastupitelů, zdrželo se jich 20 a dva byli proti.

Foto: Radek Plavecký, Právo

Středočeská hejtmanka Jaroslava Jermanová (ANO)

Článek

ANO vyhrálo volby ve Středočeském kraji. Koalici vytvořilo společně se Starosty a nezávislými a ODS a přidali se i tři zastupitelé zvolení za TOP 09. Na této bázi vznikla i krajská rada a v pátek bylo zvoleno nové vedení kraje.

V radě má ANO kromě postu hejtmanky ještě tři zástupce, hnutí STAN čtyři, ODS dvě a TOP 09 jedno místo.

Jermanová vystřídala v čele kraje Miloše Peteru (ČSSD). Na základě koaliční dohody byl statutárním zástupcem hejtmanky zvolen lídr STAN Vít Rakušan (oblast bezpečnosti a cestovního ruchu), a dalšími náměstky Gabriel Kovács (ANO), který bude mít na starost oblast financí, Martin Kupka (ODS), který se bude věnovat zdravotnictví, a Dan Marek (TOP 09), jemuž připadne oblast kultury.

Jermanová po svém zvolení sdělila, že chce pozvednout Střední Čechy, aby se staly moderním krajem. Dodala, že mezi její priority v kraji bude patřit i dořešení soudního sporu v Milovicích, kvůli pronájmu Mladá RP, která provádí demolice zchátralých staveb v areálu někdejšího vojenského cvičiště u Milovic.

Její statutární zástupce Rakušan na tiskové konferenci přislíbil, že se budou snažit, aby finanční prostředky zbytečně neutíkaly ze státní kasy, a proto budou zveřejňovat všechny zakázky nad 200 tisíc korun. Kupka sdělil, že je důležité, že ve vedení kraje nejsou komunisté.

Foto: David Ryneš, Novinky

Domluvené koalice v krajích

Novými radními jsou za ANO Jaroslava Němcová (sociální oblast) a František Petrtýl (doprava), za STAN Martin Macháček (investice a majetek), Ivo Šanc (životní prostředí a zemědělství) a Věslav Michalik (regionální rozvoj) a za ODS Jan Skopeček (školství a sport).

Jermanová před časem slíbila, že 1. ledna 2017 se vzdá poslaneckého mandátu a opustí tak post místopředsedkyně Sněmovny. Předeslala také, že ve funkci hejtmanky chce sehnat více praktických lékařů pro Středočeský kraj a hodlá i dohlédnout na opravy silnic.

Reklama

Výběr článků

Načítám