Hlavní obsah

Silničáři varují před ledovkou, především v horských oblastech

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Řidiči by v ranních a dopoledních hodinách měli dávat na silnicích zvýšený pozor, zejména ve vyšších polohách totiž hrozí ledovka. Výstraha meteorologů platí pro Jihomoravský kraj, Vysočinu, Moravskoslezský kraj, Olomoucký kraj a Zlínský kraj. Silničáři však upozorňují, že opatrní by měli být řidiči i v dalších regionech — kvůli snížené viditelnosti nebo sněhu na silnici.

Foto: Petr Kozelka, Právo

Ilustrační foto

Článek

Na jihu Moravy už včera večer silničáři upozorňovali na kluzké silnice. Rychlostní komunikace jsou vlhké po chemickém ošetření, a navíc je v regionu vlivem srážek horší dohlednost.

Se srážkami a ledovkou musí počítat řidiči i v oblasti Beskyd a Jeseníků. Na Bruntálsku sněžilo, napadly tam dva centimetry.

Stejně tak na Vsetínsku napadl nový sníh do pěti centimetrů, a snížená viditelnost je i v ostatních částech Zlínského kraje.

Na Žďársku ve středu kromě náledí komplikuje dopravu mlha. Všechny silnice v regionu jsou sjízdné, kvůli dešťovým přeháňkám přesto silničáři vybízejí k opatrné jízdě. Na Třebíčsku se vlivem špatného počasí srazilo nákladní auto s osobním, které začalo hořet. Při nehodě zemřeli tři lidé.

Na Vysočině je zataženo, místy mlhy. I zde se lokálně může tvořit ledovka, odpoledne se na většině území objeví občasný déšť.

V Čechách horší viditelnost

Na některých silnicích ve výše položených místech Pardubického kraje leží zbytky rozbředlého sněhu. Se sněhem musejí motoristé počítat třeba v okolí Lanškrounu, Svitav, Poličky nebo Žamberku. S možností náledí je třeba počítat v celém kraji.

Silnice Středočeského kraje jsou většinou sjízdné bez omezení, řidiči by přesto měli být opatrní. Platí to hlavně na Rakovnicku, Kladensku, Benešovsku a v okolí Prahy, kde je místy kvůli dešti snížená viditelnost. Varování platí i pro silnice nižší třídy na Mladoboleslavsku a Mělnicku.

S ledovkou nebo se zledovatělou vrstvou ujetého sněhu museli ještě dnes ráno počítat řidiči na některých místech Plzeňského kraje. Jsou to zejména silnice ve vyšších polohách Šumavy, Českého lesa a Brd, také v okolí Železné Rudy.

V Jihočeském kraji je většina silnic sjízdná jen se zvýšenou opatrností, kvůli srážkám je zde snížená viditelnost. Na Českokrumlovsku navíc fouká silný vítr.

Nesjízdná silnice v Krkonoších

V Libereckém kraji meteorologové varují před rozbředlým sněhem, náledím, mrholením i mlhou. Podle silničářů se náledí může vyskytovat na vozovkách nižších tříd na Liberecku, Jablonecku i Semilsku.

Kvůli mrznoucímu dešti je nesjízdná silnice II/252 z Temného Dolu na Horní Malou Úpu na Trutnovsku, na cestě je zhruba pěticentimetrová vrstva ledu.

„Údržba úseku probíhá od nočních hodin, bohužel se nám nedaří úsek zprovoznit, protože vlivem mrznoucího deště led neustále nabývá na síle,” uvedl ráno náměstek hradecké správy a údržby silnic Přemysl Noháček.

Anketa

Jak se jako řidič zachováte při varování před ledovkou?
Vyjedu, a jedu jako vždy
9,1 %
Vyjedu, jedu však mimořádně opatrně
70,7 %
Nevyjedu
20,2 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovalo 99 čtenářů.

Reklama

Výběr článků

Načítám