Hlavní obsah

Kdo bude po Haškovi šéfem krajů? Mezi ANO a ČSSD hrozí pat

Právo, Karolina Brožová
Praha

Ambice jihočeského hejtmana Jiřího Zimoly usednout za ČSSD v čele vlivné Asociace krajů v úterý překazil šéf ANO Andrej Babiš, který si křeslo přeje obsadit některým ze svých hejtmanů. Síly ANO a sociální demokracie mohou být vyrovnané a při volbě předsedy asociace hrozí pat.

Foto: koláž Novinky.cz s Právo

Andrej Babiš a Jiří Zimola

Článek

„ANO má šest hejtmanů, tedy nejvíc ze všech stran. Proto budeme chtít do čela asociace našeho kandidáta,“ uvedl Babiš. Podle informací Práva se chce šéf ANO sejít nejdříve se všemi svými hejtmany a jeho jméno vybrat sám.

Reagoval tak na rozhovor Zimoly v Právu, kde hejtman potvrdil, že je kandidátem ČSSD na šéfa asociace. Oba přitom mají dobré vztahy. Když hejtman předložil návrh na zdanění církevních restitucí, Babiš se za něj postavil. Zimolu často chválil za financování krajských nemocnic. Lídr ANO mu pomohl také domluvit koalici v kraji.

Zimola postoj ANO chápe. „Není to nic překvapujícího. Nemohli jsme si jako soc. dem. myslet, že budeme stoprocentně podpořeni,“ řekl Právu.

O pozici se prý prát nechce. „Nominaci jsem přijal proto, že si myslím, že za ta léta znám regionální politiku a vím, čím se asociace zabývá,“ dodal.

Foto: David Ryneš, Novinky

Domluvené koalice v krajích

Asociace je vlivné sdružení, které tlačí na vlády zejména kvůli rozdělování financí, za které odpovídá v kabinetu právě Babiš. Doposud vedl asociaci sociální demokrat Michal Hašek, který svůj post v letošních volbách neobhájil.

Asociace by se měla sejít v novém složení poprvé v prosinci. Podle informací Práva by se hejtman za KSČM na Ústecku Oldřich Bubeníček a hejtman za STAN na Liberecku Martin Půta mohli připojit k pěti oranžovým hejtmanům a Zimolu podpořit. Zlínský hejtman Jiří Čunek (KDU-ČSL) by zase mohl pomoci šesti členům asociace za ANO. Poměr sil při volbě předsedy tedy může být sedm ku sedmi. Členkou asociace je totiž i pražská primátorka Adriana Krnáčová.

Mohou se střídat

„ANO má sice nejvíce členů a vyhrálo krajské volby, tak by asi mělo být první na tahu, na druhou stranu by se toho měl chopit někdo s nějakými zkušenostmi. Neumím si představit, že bych si před čtyřmi lety, kdy jsem usedl do křesla hejtmana, dal k práci ještě řídit asociaci,“ řekl Právu Půta.

Protože jsou síly vyrovnané, navrhne, aby se předseda asociace po roce vedení střídal. „Myslím, že ten model by pomohl vrátit věci do neosobní roviny. Zeptám se kolegů, jestli by to nestálo za zvážení. Situace může být patová. Toto by to mohlo odblokovat. Byl bych nerad, kdyby činnost asociace začínala personální hádkou,“ dodal Půta.

Královéhradecký hejtman Jiří Štěpán pro Právo nevyloučil, že se návrhem bude asociace zabývat. Nezkušeného šéfa soc. dem. nechce ani podle plzeňského hejtmana Josefa Bernarda (ČSSD). „Když se nově seznamujete s funkcí hejtmana a ještě s organizací asociace, to jsou dva velké úkoly. Já za sebe bych na tuto pozici neaspiroval. Budu mít co dělat, abych přešel z podnikatelské branže do pozice hejtmana,“ řekl Právu.

O post předsedy asociace se hejtmani za ANO nederou. „Já se teď soustředím na ustavující zastupitelstvo, které v našem kraji proběhne 22. listopadu,“ napsala Právu budoucí karlovarská hejtmanka Jana Vildumetzová. Moravskoslezský hejtman Ivo Vondrák má teď podle svých slov co dělat v kraji. „Zatím jsem o tom neuvažoval, je to podle mě předčasné. Je hlavně potřeba nastartovat vedení kraje,“ řekl Právu.

Podle jeho mínění by se však hnutí šéfování asociace nemělo vzdát. „Hnutí ANO bylo úspěšné ve volbách, ne všude se podařilo koalici sestavit, ale hnutí by mělo mít právo tu pozici obsadit,“ uvedl.

Reklama

Související články

Babiš nechce Zimolu v čele asociace krajů

Hnutí ANO bude chtít obsadit post šéfa asociace krajů vlastním kandidátem. Podle lídra Andreje Babiše nepodpoří do čela jihočeského hejtmana Jiřího Zimolu...

Výběr článků

Načítám